bitcoin portada divisas monedas

Com ja va passar fa un trienni, el preu del bitcoin segueix amb la seva escalada alcista i accelera la seva pujada de camí a la marca històrica que va tocar llavors i des d'on es va desinflar durant els següents anys fins a mínims al voltant dels 3.000 dòlars. La creació de Satoshi Nakamoto coqueteja amb els 20.000 dòlars -encara que corregeix els seus últims moviments aquest dijous- i el seu gràfic s'assembla tant al que s'ha vist entre finals de novembre i desembre de 2017 que els experts d'eToro prediuen que la 'cripto' tocarà la seva major fita fins a la data abans de Nadal.

És el retorn de la 'criptomania', clamen els analistes i res impedeix que l'esdeveniment es produeixi "aquesta mateixa setmana" aventura Naeem Aslam, analista d'Avatrade, per part seva. Però aquesta marca no és més que una parada en el camí "per als inversors veterans", prossegueix, "aquells que porten molt de temps mantenint aquest actiu a les seves carteres no aspiren a aquest preu". "Per a ells es tracta d'arribar a un nou màxim històric als, almenys, 100.000 dòlars per cada bitcoin", assegura.

"Si la divisa digital es fa ressò dels seus guanys passats i al ritme actual d'evolució, a prop del doble del període de temps que va trigar a afegir un zero a 1.000 dòlars -quatre anys- podria elevar el seu preu a 100.000 dòlars", afirmaven l'octubre experts de Bloomberg a la seva anàlisi mensual de divises criptogràfiques. Una projecció que apunta el 2025. Tot està en mans dels inversors que han de decidir ara "si el bitcoin tornarà a les caigudes després d'arribar al seu sostre o si estem davant d'un punt d'inflexió des d'on seguir i seguir", expressa Russ Mould, director d'inversions a AJ Bell. Des del començament de l'any ha doblat ja el seu valor (de fet, més que ho ha quadruplicat des dels mínims de març, als 4.000 dòlars), enmig d'una gran adopció per part d'inversors de Wall Street i empreses tecnològiques que han declarat operacions de tresoreria en bitcoins -per exemple, l'octubre va transcendir la inversió de 50 milions de dòlars del fundador de Twitter, Jack Dorsey-.

La primera onada de pujades es va deure a una primerenca adopció per part d'uns pocs i dels veritables creients en la tecnologia, mentre que la segona va ser fruit de l'interès dels inversors especulatius. En aquesta ocasió obeeix "a un major interès corporatiu i institucional Starbuck's ha realitzat proves per acceptar bitcoins, l'empresa de pagaments Square de Dorsey ha comprat bitcoins i el Greyscale Bitcoin Trust dels Estats Units continua augmentant els seus actius i, per tant, adquirint més bitcoins", argumenta Mould.

La cripto per antonomàsia també ha tornat a posar en joc el seu paper d'actiu refugi aquest 2020 entre la crisi del Covid i les eleccions dels EUA. I a tot això cal afegir el 'halving' de maig, quan l'oferta de noves 'criptos' en circulació es va reduir a la meitat, la qual cosa incrementa intrínsecament el preu. De fet, aquestes continuades reduccions, que se succeiran fins que es mini l'últim bitcoin -el subministrament total està fixat al 2021 i es preveu que s'arribi als 2040-, donen força a aquells que es fixen en aquest actiu des del punt de vista merament de la inversió.

"L'oferta finita del bitcoin pot fer-lo atractiu als ulls dels que senten la necessitat de preservar la seva riquesa davant el creixement desenfrenat de l'oferta monetària", addueix el directiu d'AJ Bell, en un entorn en què els governs, a través dels bancs centrals, no deixen d'injectar diners al sistema per mantenir-lo a flotació, la qual cosa devalua les divises fiades i incrementa el paper de 'safe haven' de la creació de Nakamoto, que sovint se l'ha comparat amb l'or.

Pel que fa a la ràtio d'adopció de la moneda criptogràfica, moltes veus es mostren en contra del seu paper de divises, ja que no és un mitjà de pagament efectiu. No obstant això, els defensors d'aquest actiu argüeixen que d'acord amb www.blockchain.com, el nombre diari de transaccions confirmades que usen la xarxa de bitcoin està corrent al voltant de 292.000 (encara que això està una mica per sota dels pics de 2017 i 2019 que van superar els 370.000) i com a resultat la cadena de blocs del bitcoin continua creixent de forma constant, i aconsequeix els 302GB durant el tercer trimestre d'aquest any, d'acord amb les dades d'Statista.

Tots aquests successos s'han reflectit en el preu. L'avanç acumulat des d'agost és del 60% -un 150% durant l'any-, quan va superar l'important resistència dels 10.500 dòlars i "advertíem de la confirmació d'un 'cap i espatlles' invertit amb objectiu en els màxims històrics", recorda l'analista tècnic de Bolsamanía, José María Rodríguez. Més enllà es col·locarà en pujada lliure absoluta amb una meta que no pocs observadors situen en aquests 100.000 dòlars ja esmentats.

D'altres, més conservadors, es fixen als 50.000 dòlars com "una xifra perfectament possible durant els pròxims mesos", segons Eric Demuth, CEO i cofundador de Bitpanda. "Una adequada regulació i uns serveis de màxima seguretat han aportat credibilitat a la indústria, especialment entre els inversors institucionals que necessiten justificar cadascuna de les seves decisions", remata.

Noticias relacionadas

contador