powell bis

El president de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Jerome Powell, ha enumerat els quatre pilars principals del futur dòlar digital que el banc central està investigat a instàncies del mateix president dels EUA, Joe Biden. Segons el parer del banquer central, l'actual regulació dels bancs centrals no està adaptada al món digital, per la qual cosa ha demanat revisar-la, ja que "ens trobem només a l'inici del viatge de la digitalització".

"Les nostres regulacions no estan adaptades al món digital" que "ha vingut per quedar-se", ha declarat el president del banc central més poderós del món durant la seva participació a la conferència sobre els desafiaments per als banquers centrals del món digital, en el marc del Congrés sobre innovació del Banc de Pagaments Internacionals 2022. "Les regulacions existents no es van construir amb les monedes digitals al cap", ha assenyalat, per la qual cosa "hi haurà d'haver noves normes, lleis i marcs per tractar la moneda digital".

Ha cridat l'atenció sobre la manca de formació dels usuaris, que no entenen productes d'inversió com les criptomonedes, cosa que els pot portar a pèrdues notables. Així mateix, ha subratllat que els operadors detallistes desconeixen que no tenen cobertura legal en les operacions amb aquests productes. "No sabem com es comportaran alguns productes digitals en temps d'estrès del mercat", ha fet èmfasi Powell, ni si les pèrdues que es puguin produir en aquestes inversions seran sistèmiques i es contagiaran altres sectors.

El banc central es guiaria per un principi de "mateix activitat, mateixa regulació", ha dit Powell, cosa que significa que les activitats que estan regulades al sistema bancari han d'estar subjectes a les mateixes normes si aquestes activitats migren fora del sector bancari regulat.

Quant al dòlar digital, a diferència de les criptomonedes privades com el bitcoin, aquest seria emès i recolzat pel banc central dels Estats Units, igual que el dòlar físic. Powell ha assenyalat que l'organisme està investigant aquest desenvolupament, però no s'ha compromès amb el fet que finalment s'emetrà la CBDC (Central Bank Digital Currency).

Ha destacat que la Fed, fins ara, ha aconseguit identificar quatre pilars per a l'hipotètic dòlar digital: ha d'assegurar la privadesa dels usuaris, ha de ser identificable per prevenir els delictes de blanqueig de capitals, ha de ser una CBDC intermediada i ha de ser una forma de pagament accessible per a totes les transaccions.

Durant la conferència, en què han participat els governadors d'altres bancs centrals, entre ells el del Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès), Andrew Bailey, també s'han abordat les finances descentralitzades i la postura d'altres reguladors sobre les monedes digitals dels bancs centrals. El governador del BoE ha comentat que el banc central britànic encara es troba en la fase de recerca sobre una possible lliura digital, no perquè s'hi oposin, sinó perquè volen entendre el que implica.

contador