yuancbdigital1

El Banc Popular de la Xina (PBoC, per les sigles en anglès) ha publicat un informe de les seves estadístiques financeres, en què inclou el iuan digital, la seva pròpia moneda digital del banc central (CBDC, per les sigles en anglès), a les mètriques dels darrers 12 mesos. Segons aquestes dades, el PBoC ha indicat que hi havia 13.610 milions de iuans digitals (2.000 milions de dòlars) en circulació al país a finals del 2022, un 15,3% més en taxa interanual.

Tot i la creixent mètrica que envolta el iuan digital, les xifres només representen el 0,13% del total de moneda fiduciària en circulació. L'informe d'Estadístiques Financeres 2022 assenyala que la incorporació del iuan digital al càlcul dels fons en circulació no va provocar “canvis notables” a les dades.

El iuan digital xinès va començar a provar-se fa més de dos anys, convertint-se en una de les CBDC més esperades del món. El banc central va presentar el iuan digital al món als Jocs Olímpics d'Hivern de Pequín 2022 i l'èxit de l'operació va portar al compromís d'estendre'l a altres esdeveniments esportius internacionals programats al país.

La inclusió de les dades digitals a iuans a l'informe final és una clara declaració d'intencions del PBoC per avançar en el llançament a gran escala del CBDC. Les proves ja han donat resultats impressionants: el iuan digital es va descarregar més de 200 milions de vegades i el volum de transaccions va superar els 14.000 milions de dòlars el 2022.

Tot i que el CBDC ha gaudit de l'atenció dels entusiastes, el PBoC segueix enfrontant-se al repte de quina és la millor manera de llançar el iuan digital als més de mil milions de residents del gegant asiàtic, que ha aixecat les crítiques d'un important sector de la població que l'ha arribat a qualificar com una “eina de control” del Govern. En aquest sentit, Macau estaria estudiant concedir l'estatut de moneda de curs legal a les divises digitals per actuar com a camp de proves de Pequín.

D'altra banda, la quantitat total de diners en circulació va pujar fins als 266,43 bilions de dòlars, amb un augment interanual de l'11,8%. Els dipòsits en iuans van augmentar un 10,8% fins a situar-se en 26,26 bilions de iuans (3,90 bilions de dòlars), mentre que els dipòsits en divises van caure en 143.000 milions de dòlars.

Així mateix, les liquidacions transfrontereres en iuans van pujar fins als 10,51 bilions de iuans (1,56 bilions de dòlars), mentre que les reserves nacionals de divises amb prou feines van superar els 3.000 milions de dòlars, segons l'informe. El PBoC assenyala que només es van injectar a l'economia 1,39 bilions de iuans (207.000 milions de dòlars), una xifra lleugerament optimista per al regulador bancaris del gegant asiàtic.

Noticias relacionadas

contador