dl china city crowd pedestrians prc peoples republic of china unsplash
Sharecast / Ulrich and Mareli Aspeling via Unsplash

La Xina va perdre població el 2022 per primera vegada en més de 60 anys. Segons ha publicat l'Oficina d'Estadístiques Laborals del gegant asiàtic, la població va caure en 850.000 persones, fins als 1.411 milions de ciutadans.

A més, la Xina ha publicat dades econòmiques rellevants. El seu producte interior brut (PIB) va créixer a un ritme del 3% l'any passat, la xifra més baixa des de finals dels anys 70, exceptuant el 2020, quan el PIB va avançar a un ritme del 2,2% per la pandèmia de Covid-19. El consens n'esperava un creixement més baix, del 2,7%.

Durant el quart trimestre, el PIB xinès es va mantenir estable, davant la caiguda esperada del 0,8%. Michael Hewson, estrateg de CMC Markets, comenta que les dades "podrien haver estat molt pitjors, encara que encara estan molt per sota de l'objectiu del govern del 5,5%".

A més, les vendes al detall del desembre van caure un 1,8%, però han superat el pronòstic que anticipava una caiguda del 7,8%, després de la baixada del 5,9% registrada al novembre.

Per part seva, la producció industrial del desembre ha pujat un 1,3%, per sobre del 0,5% anticipat. "De cara al 2023, podríem veure un fort repunt" de l'activitat "durant el proper trimestre", afegeix Hewson.

DESAFIAMENTS A LLARG TERMINI

Des de Danske Bank, afirmen que "les dades impliquen un punt de partida sòlid per a l'economia el 2023, i esperem que l'activitat es recuperi al febrer-març, una vegada l'epidèmia hagi assolit el punt màxim".

Sobre la pèrdua de població, aquests experts assenyalen que, “a llarg termini, la Xina afronta alguns dels desafiaments que ho fan les economies occidentals”.

A més, indiquen que "un creixement demogràfic més lent implica una reducció de la força laboral, un creixement més feble de la demanda interna i una pressió més gran sobre el sistema de pensions del país".

Per acabar, comenten que "moltes empreses" occidentals "ja estan reavaluant els seus riscos i exposició a la Xina des d'una perspectiva geopolítica, i l'envelliment de la població se suma a aquestes consideracions".

ENCARA ESTÀ EN RISC

Els experts d'Oxford Economics afirmen que "la bona notícia" són els senyals d'estabilització econòmica i "la millor notícia" és que esperen més suport del govern a l'economia durant el 2023.

I tot i que consideren que "encara no ha sortit de la zona de perill", esperen que "les dades podrien començar a sorprendre més àmpliament a l'alça a partir del març".

Els analistes de Pantheon Macroeconomics destaquen que "el pitjor ha passat per a l'economia xinesa" i esperen que el Banc Popular de la Xina retalli els tipus "al març o l'abril" per impulsar el creixement. També preveuen noves mesures de suport del govern que poden ser anunciades al Congrés Nacional del Poble de març.

Com a principals desafiaments per al 2023, esmenten "la caiguda de les exportacions a causa de la feble demanda mundial i la debilitat del sector immobiliari".

Noticias relacionadas

contador