criptomonedas bitcoin ethereum portada

El mercat de les criptodivises està assistint a un període de diversificació de les inversions entre les principals 'altcoins' (alternatives al bitcoin). Després del ral·li de la major moneda digital del món, que la va portar a una fita històrica gairebé als 65.000 dòlars a mitjans d'abril, s'ha vist una dramàtica caiguda de la dominància del bitcoin fins al 48%, d'acord amb la recent correcció en el preu, de la qual no s'ha acabat de recuperar del tot. No obstant això, la capitalització total s'ha mantingut a flotació per sobre dels 2 bilions gràcies, en gran part, a l'estirada de l'eterna número 2: l'ethereum.

La creació de Vitalik Buterin s'ha descrit com la "combinació d'una xarxa descentralitzada de mineria digital i una plataforma de desenvolupament del programari", que facilita la creació de nous sistemes criptomonetaris que comparteixen una sola cadena de blocs (un registre públic criptogràfic de transaccions). I des de la seva creació entre 2014 i 2015 s'ha debatut llargament sobre les potencialitats de la xarxa ethereum, el símbol del qual és l'ether -encara que es fa servir el nom de la xarxa indistintament-, per a la creació de contractes intel·ligents i les seves aplicacions a tot tipus d'indústries.

L'interès en el major criptoactiu del mercat després del bitcoin ha pujat de manera impressionant durant els primers mesos de 2021, disparant-se des dels 738 dòlars per unitat fins a entrar en una ratxa alcista que l'ha portat a conquerir un màxim rere l'altre fins a les portes dels 2.800 dòlars a finals d'abril. L'auge és de gairebé un 280% aquest any comparat amb el 90%, per exemple, de la divisa digital de Satoshi Nakamoto. I el més important és que els experts asseguren que la seva ratxa es mantindrà durant els propers mesos, ja que es fonamenta sobre una combinació de millores tècniques, interès des de l'ecosistema de les finances descentralitzades (de l'anglès DeFi) i el sorgiment dels Non Fungible Tokens (NFT), la popularitat del qual en conceptes com el d'art digital va en augment.

Aquesta mateixa setmana, s'ha vist també un suport institucional a aquesta xarxa amb l'anunci que el Banc Europeu d'Inversions (BEI), el braç d'inversió i desenvolupament de la Unió Europea (UE), planeja llançar al mercat 100 milions d'euros en bons registrats en ethereum. Un esdeveniment que "no està marcant una nova tendència, sinó que l'està consolidant", tal com recorda Félix Fuertes Argüelles, cofundador de Cryptoinvest i col·laborador de Bolsamanía. L'ens supervisor pioner a fer una primera emissió de deute a la cadena de blocs d'ethereum va ser el Banc Popular de la Xina, recorda l'expert, de manera que el "reconeixement" del BEI no és més que un reforç.

"Demostra que està pivotant (com una bona empresa emergent) cap a proves de consens més escalables i això ho han vist des de la indústria financera i el seu regulador (BEI)", subratlla Argüelles, la qual cosa incrementa les possibilitats d'aquesta cadena de blocs. "La cadena de blocs d'ethereum és la més estable de totes i per això, moltes de les 'altcoins' que s'han estat emetent i posant de moda l'estan fent servir", valora per la seva banda Darío García, analista d'XTB.

"És molt cara a l'hora de confirmar ordres i per tant, té una rendibilitat molt més gran", prossegueix l'analista, un handicap que l'última actualització d'aquesta blockchain, Berlín, ha solucionat en part, en reduir les comissions de gas. Però serà la implementació London, prevista per al juliol, la qual s'espera amb més ganes per part dels usuaris, ja que suposarà un abans i un després: eliminarà gran part de les tarifes de forma permanent, reduint l'oferta total de la criptodivisa en circulació i, per tant, augmentant el seu preu.

Per tots aquests motius, i a causa de la cada vegada major adopció d'ethereum, Argüelles creu que "és molt difícil que el vostre símbol no vagi a superar en capitalització de mercat el bitcoin". A més, la cripto reina podria perdre el seu tron, ​​ja que "els futurs halvenings -reducció a la meitat de la recompensa dels miners- complicaran el manteniment de la mateixa cadena de blocs, sense comptar que sembla no haver-hi consens per canviar aquesta dinàmica de treball", explica, de manera que "el bitcoin serà cada vegada més difícil de minar a llarg termini".

DOS CURSES DE FONS DIFERENTS

El debat de qui acabarà sent la número u està més candent que mai en la criptocomunitat i fins i tot té nom propi: flippening. Tal és el seu fragor que ha traspassat les seves fronteres. Mark Cuban, l'inversor multimilionari que es va fer famós gràcies al reality Shark Tank, va declarar fa alguns dies que "les aplicacions que aprofiten els contractes intel·ligents i les extensions en ethereum empetitiran el bitcoin". En canvi, Kevin O'Leary, president d'O'Shares ETF, ha expressat recentment que "sempre serà la número 2" al costat de bitcoin. "El bitcoin sempre serà l''or'. L'ethereum sempre serà l'argent'". I "això no és una cosa dolenta necessàriament", ha assegurat.

El 'quid' de la qüestió per a Álvaro Alcanyís, CMO i Cofundador d'Onyze, es troba en el fet que "són dos criptoactius diferents, amb objectius diferents i amb recorreguts completament independents". En el cas del bitcoin "ens trobem amb un actiu digital orientat a ser una reserva de valor, en el millor dels casos un mètode de pagament", argumenta. No obstant això, amb l'ethereum "estem davant d'un testimoni d'utilitat, sobre el qual es poden construir projectes". Per l'expert, aquesta qualitat "el fa molt més interessant a mitjà termini", però dubta que "vagi a empetitir el bitcoin"." A llarg termini juguen a coses diferents", arrodoneix.

L'opinió que no són comparables està molt estesa, "perquè un és finit i l'altre, no", comenta per la seva banda José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, que explica que "els dos són guanyadors en carreres diferents". "El valor de l'ethereum podria ser infinit atès que no té límit en la seva oferta", prossegueix, almenys per ara, ja que Buterin va apuntar fa poc que la possibilitat de limitar a 120 milions la quantitat d'ethers que podrien crear-se, un extrem que sembla no ser una proposta ferma, tal com ell mateix va aclarir.

Argüelles contradiu a a aquests analistes, ja que "l'ethereum sí que ha establert un nou sistema operatiu per al nou internet 3.0", en canvi, dubta que el bitcoin "sigui capaç de mantenir la seva condició de valor refugi sabent el que costa mantenir la infraestructura subjacent".

Noticias relacionadas

contador