bitcoincbsalvador

Pas inèdit que ha fet El Salvador aquest dimarts, quan el país s'ha convertit en el primer del món que accepta el bitcoin com a moneda de curs legal. La mesura, segons el president de país, Nayib Bukele, estalviarà als salvadorencs que viuen a l'estranger milions de dòlars en comissions sobre els diners que envien a casa (remeses). La 'cripto' ha estirat el seu ral·li després de la notícia per sobre dels 52.500 dòlars.

A més, ha transcendit que el país ha comprat 21 milions de dòlars en la reina de les divises criptogràfiques, un dia abans de la formalització de la mesura, xifra que es tradueix en un total de 400 bitcoins. Es converteix així en el primer país del món que afegeix oficialment la criptodivisa a la seva reserva d'actius internacionals.

Al juny, el Parlament del país va aprovar la legalització de la criptodivisa. En concret, la llei aprovada recollia que l'ús de la moneda virtual serà "sense restriccions, amb poder alliberador i il·limitat en qualsevol transacció i a qualsevol títol que les persones naturals o jurídiques públiques o privades vulguin fer".

La posada en marxa d'aquesta llei, però, ha estat rebuda amb fredor per organismes i entitats internacionals. El Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc de Pagaments Internacionals (BPI) han avisat al país dels riscos d'adoptar la 'cripto' com a moneda de curs legal. L'agència de qualificació creditícia Fitch ha apuntat que l'adopció del bitcoin com a moneda al país pot incrementar els riscos reguladors per a institucions financeres.

Quant als salvadorencs, ells també es mostren escèptics davant la mesura, ja que estan preocupats per la volatilitat de la moneda digital i per com funcionarà el seu pla, tot i els avantatges que presenta l'abaratiment les remeses.

L'any passat, els salvadorencs van enviar a casa gairebé 6.000 milions de dòlars des de l'estranger, principalment des dels Estats Units. La suma equival a prop del 23% del producte interior brut del país. Bukele va dir al mes passat que el bitcoin aportaria "enormes beneficis", perquè permetria als salvadorencs estalviar els 400 milions de dòlars que, segons ell, es gasten cada any en comissions per aquestes transferències de diners.

Però moltes de les mateixes persones que envien o reben dòlars a El Salvador desconfien del bitcoin. Mentrestant, les dades del Banc Mundial mostren que els costos de les remeses del dolaritzat país centreamericà ja són dels més baixos del món.

"Per què vam crear aquesta llei? Perquè el bitcoin té un mercat de capitalització de 600.000 milions de dòlars (504.000 milions d'euros) a nivell global i si fem això, els inversors i els turistes que tinguin bitcoin vindran al país i beneficiaran als salvadorencs i a l'economia", va remarcar Bukele en un dels seus missatges a través de xarxes socials i recollit per Europa Press.

COM FUNCIONARÀ?

Pel que fa al funcionament de la criptodivisa, el Govern llançarà una cartera digital que es dirà 'Chivo', sinònim de cool al país centreamericà. Per fomentar l'ús de la moneda digital entre els salvadorencs, l'Administració de Bukele oferirà 30 dòlars (25 euros al canvi actual) en bitcoin a qualsevol ciutadà que s'obri un compte a la plataforma.

L'Executiu va començar la instal·lació de 200 caixers automàtics de bitcoin per convertir la moneda digital en dòlars nord-americans i poder retirar-los en efectiu. Així mateix, les transaccions seran lliures de comissions, segons Bukele, que ha incidit que també hi haurà 50 sucursals financeres a tot el país per retirar-ne o dipositar-hi diners.

El Govern també ha desenvolupat un fons de 150 milions de dòlars (128 milions d'euros) per recolzar les conversions de bitcoin a dòlars nord-americans.

Amb la nova llei, que entrarà en vigor aquest dimarts, els consumidors poden pagar a les empreses amb bitcoins des dels seus comptes per articles llistats en dòlars. Això no obstant, si els propietaris de negocis volen rebre el pagament en dòlars, poden pressionar un botó en l'aplicació 'Chivo' per convertir els bitcoins immediatament en dòlars, segons Bukele.

Noticias relacionadas

contador