ep archivo   imagen de archivo del logo de bitcoin
DOMINIO PÚBLICO - Archivo

El bitcoin està tractant desesperadament de mantenir els 20.000 dòlars aquesta setmana, però la seva resistència està sent sotmesa a una dura pressió atesa la conjuntura generada per la determinació dels bancs centrals, especialment la Reserva Federal (Fed) dels EUA, de combatre la inflació a força d'endurir la seva política monetària. Altres factors estan causant una reacció d'aversió al risc entre els inversors, entre ells la imminent liquidació dels 135.000 BTC encallats en el criptobròquer fallit Mt. Gox i l'acusació de frau fiscal que pesa sobre el cofundador de MicroStrategy i un dels propietaris més grans del bitcoin, Michael Saylor.

  • 63.419,42$
  • -0,52%

Anem per parts. El desencadenant de l'impuls baixista de curt termini per a la moneda digital per antonomàsia i la classe d'actius en general ha estat el discurs del president de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Jerome Powell, a Jackson Hole, de fa una setmana. “La Fed continua sent agressiva, tot i que l'economia s'afebleix. S'acosta una onada de desocupació. I la reducció de la inflació no és a la vista”, comenta Lark Davis, fundador de Wealth Mastery.

A més, això s'ha combinat amb alguns reptes monumentals en altres economies clau. Les pors d'Europa sobre una crisi del gas que podria tenir efectes de llarg abast. Els problemes immobiliaris de la Xina arriben en un moment terrible. Les sequeres a la Xina i Europa no fan més que empitjorar una situació ja per si mateixa dolenta.

Tot això ha contribuït a fer que l'índex del dòlar hagi assolit màxims no vistos des del 2002. “No és gens bo”, comenta Davis. "Els actius de risc podrien enfrontar-se a un final d'any molt dur... llevat que tornin a encendre les impressores de diners", afegeix. Cosa que no sembla propera a passar.

D'altra banda, sobre el bitcoin està pesant la liquidació dels fons en bitcoins del criptobròquer fallit Mt. Gox. Els afectats per la fallida d'aquesta empresa han patit anys de litigis per recuperar les seves inversions, que es començaran a cobrar bé en bitcoins, o bé en moneda fiduciària. Els participants del mercat tenen por d'una onada de vendes que dinamita el preu de l'actiu.

Finalment, s'ha instal·lat una nova por al voltant de Michael Saylor i la seva companyia MicroStrategy, que està sent demandat per frau fiscal pel Districte de Columbia. Se l'acusa d'evadir 25 milions de dòlars en impostos per viure a la regió durant més de 10 anys i no pagar l'impost sobre la renda.

“Com que MicroStrategy és un dels tenidors més grans del bitcoin, els criptoinversors van començar a entrar en pànic sobre si Saylor hauria de liquidar alguns bitcoins per pagar les consegüents multes”, indica Marcus Sotiriou, analista de GlobalBlock. “Sigui el que sigui el resultat, crec que els inversors probablement estan reaccionant de forma exagerada a aquesta història i MicroStrategy no acabarà havent de retallar la seva posició al bitcoin, però si ho fa, això donarà lloc a una atractiva oportunitat de compra al meu entendre”, afegeix.

Massa factors s'apilen sobre la moneda digital, i per això els experts apunten que un moviment per sota de la marca dels 20.000 dòlars entra en la mesura del possible. Cosa que, en opinió de Craig Erlam, analista d'Oanda, “podria suposar un cop dur després que la criptodivisa hagi protagonitzat una impressionant recuperació durant els dos últims mesos des de mitjans de juny”.

“No obstant, igual que altres actius de risc, la seva sort ha canviat i els propers dies podrien ser clau. Un trencament per sota dels 20.000 dòlars podria fer que l'atenció tornés a centrar-se en els 17.500 dòlars, on va tocar fons a principis d'estiu”, diu l'expert.

Noticias relacionadas

contador