la bce devrait sortir des taux negatifs d ici fin septembre selon christine lagarde

Al sector de les criptomonedes no li ha assegut gens bé la recent avaluació dels vincles entre banca i aquests actius que ha fet al Banc Central Europeu (BCE) al seu informe semestral d'estabilitat financera. El supervisor monetari considera que les activitats que relacionen aquests actius amb els jugadors tradicionals del mercat s'estan tornant més arriscades, complexes i interconnectades, cosa que significa, fet i fet, un risc per al sistema de la zona euro. Tot i això, empreses del sector com Onyze posen en quarantena aquesta avaluació que, al seu parer, peca de ser massa extrema.

Els mecanismes de prevenció establerts al sector financer durant les últimes dècades ja compten amb eines "per disminuir els riscos sistèmics als quals al·ludeix el Banc Central Europeu com a conseqüència de les interconnexions dels bancs amb els criptoactius", assegura el custodi d'actius criptogràfics. I considera que es tracta d'una anàlisi massa alarmista, perquè ja s'han establert mecanismes de prevenció de riscos tant a Europa com a Espanya, apunta Enrique Palacios, CCO d'Onyze.

En primer lloc, la plataforma de 'criptos' recorda la llei pionera de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que regula la publicitat d'inversió en actius digitals ja està protegint els inversors, avisant constantment de la naturalesa d'aquests actius. Però a més, Palacios assenyala els requisits prudencials establerts pel Comitè de Supervisió Bancària de Basilea (CSBB) on es distingeixen els riscos dels diferents tipus de criptoactius perquè puguin ser utilitzats bé com a actius d'inversió o com a cobertura en els productes financers com a futurs o fons cotitzats (ETF). Per tant, "no tenen sentit les preocupacions que destaca al seu informe el BCE sobre possibles riscos futurs mentre que ja estan sent efectivament previnguts”, assevera.

L'ecosistema dels valors digitals avança inexorablement cap a una regulació més gran, una situació de la qual les empreses són absolutament conscients i, de fet, celebren que s'implantin mesures de bones pràctiques i es faci complir la normativa contra prevenció del blanqueig de capitals i la finançament del terrorisme. D'aquesta manera, subratllen des d'Onyze, "ens convertim en un signe de confiança sobre aquells actius amb què es treballa i es garanteix la protecció al consumidor".

El sector en conjunt entén que les autoritats prenguin amb cautela els passos d'un ecosistema que encara és desconegut per a ells i, per tant, primer el president dels Estats Units, Joe Biden, i, ara, el BCE urgeixin al desenvolupament de la regulació específica públicament. Menys bé assenta que aquests avisos es passin de frenada o que s'intenti intervenir verbalment en els treballs que duu a terme el Parlament Europeu en el desenvolupament de la llei de mercats en criptoactius (MiCA per les sigles en anglès), com es desprèn de les declaracions de la presidenta del banc central, Christine Lagarde, d'aquesta mateixa setmana, quan va dir que les criptomonedes "no valen res" i "no es basen en res".

"El fet que ella vulgui que es regulin pot haver tingut un cert impacte a l'estat d'ànim dels operadors del mercat de les criptomonedes", argumenta Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote. No és la primera vegada que hi ha un atac. Fa poc, el membre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu Fabio Panetta va dir que el mercat segueix sent el salvatge oest. I malgrat que el supervisor bancari no té responsabilitat directa sobre els treballs dels europarlamentaris, la impressió general és que les seves paraules podrien predisposar a una menor benvolença per part de les comissions de la cambra europea que es desenvolupen MiCA.

Noticias relacionadas

contador