le-bitcoin-s-envole-de-1-000-dollars-en-12-heures

Els recents màxims del bitcoin per sobre de 12.000 dòlars i la recuperació de gairebé el 15% que la creació de Satoshi Nakamoto ha viscut a l'octubre, després de les caigudes de setembre, han retornat la il·lusió als inversors que per fi arribarà l'anhelat ral·li. És més, molts analistes indiquen que s'amunteguen les raons per justificar que l'esperat cicle alcista de la més cotitzada de les monedes de xifratge està a punt de caramel. L'objectiu, segons l'anàlisi tècnica, són els màxims de juny de 2019, els 14.000 dòlars, i, després, la fita històrica de 20.000 dòlars.

No és la primera vegada enguany que la més cotitzada de les monedes digitals fa un intent de superar la barrera psicològica dels 12.000 dòlars. La pandèmia i la galopant crisi econòmica han fet una altra vegada relluir el paper d'actiu refugi de la divisa de xifratge, la qual cosa la va portar a l'agost a cotitzar per sobre d'aquest nivell. Abans, al maig, el ritme de creació de nous bitcoins es va reduir a la meitat, en un procés denominat 'halving' que històricament ha estat el precursor d'importants alces en el preu. Però el mercat no ha acabat de sostenir les compres en cap d'aquestes ocasions, la qual cosa ha provocat substancials correccions.

No obstant això, els experts subratllen que, malgrat que continua sent un actiu amb elevada volatilitat i no apte per a tots els operadors, el seu comportament denota més maduresa i, per tant, ofereix més fiabilitat. A més, identifiquen cinc factors que conviden a l'optimisme.

En primer lloc, segons allò que diuen els gràfics, l'acció del preu confirma la figura tècnica que s'albirava al setembre: un 'cap i espatlles' invertit (de continuïtat). "Aquí el tenim. Escalant posicions discretament", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. Hi ha un altre escenari que és possible, "un triangle simètric", prossegueix. En tots dos casos, "les implicacions alcistes per al bitcoin són molt importants", assegura.

A més del que diu el preu, les dades compilades del valor mitjà de les transaccions s'ha catapultat un 500% des de juliol, segons informa 'CoinTelegraph', ja que fa quatre mesos les operacions eren de 25.000 dòlars de mitjana, mentre que el 20 d'octubre va arribar a un pic de 151.000 dòlars.

D'altra banda, el domini del bitcoin en el mercat ha assolit nivells no vists des d'agost, per sobre del 60%. La capitalització total dels criptoactius se situa en 375.000 milions, un acumulat que no es registrava des de fa uns dos mesos.

INVERSORS INSTITUCIONALS I BANCS CENTRALS

"Veiem un augment significatiu dels actors institucionals que entren en el mercat de les monedes de xifratge", escriu Eric Demuth, CEO i fundador de Bitpanda. "A més, hi ha molt de capital disponible que no sols va al mercat financer tradicional", explica. De fet, cada vegada són més les empreses que declaren inversions en 'criptos' com a part de la seva estratègia de tresoreria, l'última, la fintech Mode Global Holdings PLC ha anunciat una important compra de bitcoins com a moneda reserva. Aquest moviment arriba després dels anuncis de Square -l'empresa dirigida pel fundador de Twitter, Jack Dorsey, (50 milions de dòlars), Microstrategy (425 milions de dòlars) i Stone Ridge (115 milions de dòlars) que van revelar compres significatives d'un valor agregat de 585 milions de dòlars en bitcoins.

Això ha provocat que la quantitat de bitcoins que es troben a les plataformes d'intercanvi s'hagi desplomat fins a 2.850 milions, segons dades de Finance Magnates, la qual cosa deriva en un decrement de les vendes i un increment dels moneders digitals de magatzematge. En contrast, l'acumulació de bitcoins ha pujat de forma constant durant mesos, mostren registres de la firma d'anàlisi de blockchain Glassnode, fins al punt que un 14% de tota l'oferta -2.600 milions de dòlars- es manté en aquests comptes on els bitcoins entren i mai no es gasten. Els analistes asseguren que aquests moviments derivaran en una inferior liquiditat i ments pressió baixista, la qual cosa és, per se, un esperó per al preu.

"La indústria de les 'criptos' ha evolucionat ràpidament aquests últims anys i ara compta amb més regulació i actors més seriosos", assenyala Demuth. Per tant, "les criptomonedes, en general, han començat a establir-se com una classe d'actius de confiança per al mercat financer mundial, com l'or i les accions", prossegueix. "Aquestes són les raons per les quals veiem un pic en nous clients minoristes i capital fresc entrant al mercat els últims 6 mesos que es reflecteix en el preu".

A tot això cal afegir-hi el corrent d'interès que ha generat la conversa en els bancs centrals sobre les CBDC -divises digitals dels bancs centrals-. Després que el Banc Central Europeu (BCE) hagi fet els primers passos per a llançar un projecte d'euro digital a mitjan 2021, quan començaria amb una fase de recerca dirigida al desenvolupament d'un producte mínim viable. El Banc Popular de la Xina ja ha començat proves entre la població amb l'e-iuan i el Banc del Japó ha declarat que també experimentarà amb la seva pròpia 'cripto'.

Un document del Banc de Pagaments Internacionals (BPI) revela que el 70% de reguladors monetaris estan treballant en iniciatives similars que s'acabaran per implementar els pròxims anys. Aquesta setmana, la Reserva Federal (Fed), també ha fet públic que el banc central dels EUA està estudiant els pros i els contres dels cripto actius. "La discussió, almenys en part, ajuda a explicar el moviment del bitcoin a l'alça, ja que és seguida molt de prop per la comunitat criptogràfica", explica Mati Greenspan, fundador de Quantum Economics.

Noticias relacionadas

contador