bitcoin bolsillo portada

"Amb un valor de mercat de més de 2 bilions de dòlars i més de 200 milions d'usuaris, l'univers dels actius digitals és massa gran per ignorar". Aquesta és la sentència sobre el bitcoin i les criptomodenes del Bank of America (BofA) que s'ha interpretat com un formidable suport a aquest florent mercat, en el qual el banc d'inversió nord-americà veu "més oportunitats de les quals els escèptics esperen" a futur.

En un recent informe de l'entitat en què aprofundeix sobre l'univers cripto, els experts de BofA afirmen que "els actius digitals basats en les monedes digitals podrien formar una classe d'actius totalment nova". Pel que fa al bitcoin, subratllen la seva importància, amb un valor de mercat d'uns 900.000 milions de dòlars, "però l'ecosistema d'actius digitals és molt més", puntualitzen: "Tokens que actuen com a sistemes operatius, aplicacions descentralitzades (DApps) sense intermediaris, stablecoins -monedas estables- vinculades a monedes fiduciàries, monedes digitals de bancs centrals (CBDCs) per substituir les monedes nacionals i tokens no fungibles (NFTs) que permeten les connexions entre creadors i fans".

"Les inversions de capital risc en actius digitals/cadenes de blocs van ascendir fins a més de 17.000 milions de dòlars durant el primer semestre del 2021, cosa que eclipsa els 5.500 milions de dòlars de l'any passat", prossegueixen. "Això crea una nova generació d'empreses per al comerç d'actius digitals, ofertes i noves aplicacions en tots els sectors, com les finances, la cadena de subministrament, els jocs i els mitjans socials".

"La nostra opinió és que podria haver-hi més oportunitats de les que els escèptics esperen", declaren des de BofA. En un futur proper, es podria utilitzar la tecnologia de cadena de blocs per desbloquejar el seu telèfon; comprar una acció, una casa o una fracció d'un Ferrari; rebre un dividend; demanar un préstec, prestar o estalviar diners; o fins i tot pagar la gasolina o la pizza, expliquen. I destaquen, en aquest sentit, la plataforma Ethereum, "impulsada per contractes intel·ligents", que permet el desenvolupament de centenars d'aplicacions "que podrien transformar les finances, les assegurances, el sector legal, l'immobiliari i moltes altres indústries". "Els actius digitals que permeten crear aplicacions, com va fer l'iPhone d'Apple amb el seu App Store, són els que més valor estan adquirint", postil·len.

APLICACIONS I FINANCES DESCENTRALIZADES, I NFT

Segons l'opinió de l'equip de recerca del banc dels EUA, "la major innovació" són les aplicacions descentralitzades (DApps), que "poden portar els serveis financers a molts dels 1.700 milions de persones no bancaritzades al món a través d'una simple aplicació per a telèfons intel·ligents". Sorgeixen en el context de les deficiències (finances descentralitzades), un ecosistema que permet als usuaris utilitzar productes i serveis financers, com préstecs, emprèstits, assegurances i comerç, sense dependre d'una institució financera tradicional.

D'altra banda, els NFT -tokens no fungibles- "estan canviant la manera com els creadors es connecten amb els fans i reben una compensació (i la generació Y i Z, juntament amb alguns boomers, les estan comprant)". Les vendes d'NFT van ser de més de 3.000 milions de dòlars a l'agost, enfront dels 250 milions de dòlars de tot 2020, liderades per la demanda de celebritats, corporacions i particulars (la venda d'NFT d'obres d'art digital de Beeple a Christie's per 69 milions de dòlars en va ser un catalitzador, per exemple).

EL MAJOR RISC: LA REGULACIÓ

No obstant això, reconeixen des de BofA que es tracta d'un 'salvatge oest' al qual la regulació està arribant. Alguns governs, com els de la Xina i l'Índia, han prohibit el comerç de bitcoins. Els governs estan treballant per desenvolupar polítiques i, com va dir recentment la Comissió del Mercat de Valors dels EUA (SEC), el futur de la indústria dels actius digitals està "en el marc de les polítiques públiques."

Indiquen des del banc d'inversió que les monedes digitals dels bancs centrals (CBDC) semblen inevitables, "però els actius digitals fiduciaris, com el bitcoin, poden ser objecte d'atenció, si els bancs centrals veuen riscos per al sistema de pagaments o la interrupció del flux de crèdit". "En la nostra opinió, la incertesa reguladora és el major risc a curt termini, però la regulació pot impulsar una major participació dels inversors a llarg termini una vegada que s'estableixin les regles de joc "per als actius digitals", conclouen.

Noticias relacionadas

contador