ukraine xi jinping soutient l action de paris et berlin pour un cessez le feu dit l elysee

No és notícia que l'economia de la Xina s'està desaccelerant. El segon trimestre del 2022, el Productor Interior Brut (PIB) del gegant asiàtic va créixer únicament un 0,4%, molt per sota de l'1% de fa un any. Les dades del juliol mostren que el creixement i la producció s'han frenat, impulsades per la política de Covid zero i la caiguda immobiliària. La situació no és bona i així ho reflecteixen les previsions de Goldman Sachs i Nomura, que mostren sengles retallades al PIB del gegant asiàtic per al 2022.

El banc novaiorquès creu que l'economia xinesa només creixerà un 3% davant l'estimació anterior del 3,3%, mentre que la companyia japonesa retalla encara més la previsió anterior: del 3,3% al 2,8%. Totes dues xifres, i no són les úniques, indiquen el pessimisme respecte a l'objectiu de creixement per a aquest any que Pequín va fixar en el 5,5%. "El mercat és massa optimista", assenyalen des de la companyia radicada a Osaka.

Segons Goldman Sachs, les dades macroeconòmiques del juliol, així com les limitacions energètiques a curt termini, provocades per una de les pitjors onades de calor de les últimes dècades, estan posant a prova l'“estressat” subministrament energètic del gegant asiàtic. Durant els últims dies, s'han produït diversos talls d'energia i racionament en diferents punts del país, com a la província de Sichuan, on s'han ordenat els clients industrials a suspendre la producció entre el 15 i el 20 d'agost.

Un altre focus de preocupació són els tancaments per Covid-19. Segons Nomura, Pequín es mantindrà ferm en aquesta postura fins al març del 2023. Així mateix, assenyala que aquesta decisió seguirà llastrant el ja de per si castigat sector immobiliari.

Aquestes retallades arriben després que el Banc Popular de la Xina sorprengués retallant els tipus d'interès davant l'alentiment de l'economia. En concret, segons ha detallat a través d'un comunicat, la retallada és de 10 punts bàsics dels serveis de préstec a mitjà termini a un any, situant-los en nous mínims històrics, al 2,75%. D'aquesta manera, el BPC injectaria 400.000 milions de iuans a l'economia.

Així mateix, el primer ministre xinès, Li Keqiang, va demanar als funcionaris locals de les sis províncies xineses que representen el 60% de l'economia que reforcin les mesures que afavoreixen el creixement econòmic, com ara l'emissió de bons del Govern per a les inversions. Així mateix, va prometre augmentar el suport polític per estabilitzar ocupació i preus i garantir el creixement de l'economia xinesa.

"És probable que se centrin a frenar els riscos a la baixa i a garantir l'ocupació i l'estabilitat social de cara al 20è Congrés del Partit", assenyalen des de Goldman Sachs, que no creuen que la reducció de tipus suposi una flexibilització més agressiva. Així mateix, subratllen que les limitacions a què s'enfronta la Xina no són únicament econòmiques, sinó també polítiques.

Nomura també creu que la resposta d'estímul de Pequín pot ser molt limitada. "En contrast amb la preocupació d'alguns per un excés d'estímul polític al segon semestre, el risc real és que el suport polític de Pequín sigui massa escàs, massa tardà i ineficaç", han assenyalat.

Cal destacar que, després de la polèmica desfermada al voltant de la visita de Nancy Pelosi a Taiwan, l'administració Biden estaria replantejant-se la decisió d'eliminar alguns aranzels i fins i tot imposar-ne potencialment altres a Pequín. A més, els Estats Units i Taiwan han anunciat aquest dimecres l'inici de les negociacions per a un acord de comerç i inversions entre els dos països, una notícia que compta amb el rebuig de Pequín, que ha reiterat la sobirania sobre l'illa.

Noticias relacionadas

contador