cb banco china

La Xina ha reduït els tipus d'interès de referència per segon mes consecutiu, després que el banc central baixés els costos dels préstecs a mitjà termini a principis d'aquesta setmana, en un intent de donar suport a una economia en desacceleració que s'enfronta a una nova onada de casos de coronavirus i que trontolla a causa d'una sèrie de mesures reguladores.

El Banc Popular de Xina ha assenyalat aquest dijous que ha retallat el tipus preferent dels préstecs a un any fins al 3,70%, 10 punts bàsics menys que el nivell del 3,80% del mes passat. El tipus preferent dels préstecs a cinc anys s'ha reduït del 4,65% al ​​4,60%, la primera retallada d'aquesta taxa des de l'abril del 2020, en plena pandèmia de coronavirus al país.

Els tipus d'interès preferents dels préstecs (LPR) afecten els tipus d'interès dels préstecs a empreses i llars al país.

La majoria dels préstecs nous i pendents a la Xina es basen en l'LPR a un any, però el tipus a cinc anys influeix en el preu de les hipoteques per a habitatge, segons Reuters. Una enquesta que va fer Reuters va mostrar que la majoria dels participants esperaven que la Xina reduís els tipus d'interès dels préstecs dijous.

"La retallada d'avui es traslladarà immediatament als préstecs comercials pendents de taxa variable i també hauria de conduir a préstecs més barats per als nous prestataris de tipus fix", ha assenyalat Julian Evans-Pritchard, economista en cap de Capital Economics per a la Xina.

En aquest sentit, l'expert ha apuntat que espera una baixada de 20 punts bàsics més en el tipus d'interès preferent per als préstecs a un any i també que el banc central xinès prengui mesures per reduir les taxes de dipòsit.

El producte interior brut (PIB) de la Xina va registrar una expansió del 8,1% el 2021, el ritme més gran de creixement del gegant asiàtic des del 2011, superant àmpliament l'objectiu de Pequín del 6% i en contrast amb l'expansió del 2,2 % de l'any 2020

No obstant això, el quart trimestre del 2021, el creixement del PIB de la Xina va assolir el 4% anual, i es va alentir des del 4,9% del tercer trimestre, mentre que en comparació amb els tres mesos anteriors, l'expansió es va accelerar a l'1,6% des del 0,7%.

Noticias relacionadas

contador