• La taxa d'atur cau fins al 4,3%, però es deu a una menor taxa de població activa
  • El preu del petroli cau un 3% després de l'anunci que els EUA abandonarà l'Acord de París
cbpatrickharker

Signe mixt en Wall Street, que ha frenat els guanys que anticipaven els futurs després de la publicació d'un feble informe d'ocupació corresponent al mes de maig. En qualsevol cas, els índexs novaiorquesos van tornar a marcar aquest dijous nous màxims històrics.

  • 40.003,59
  • -

El Dow Jones va tancar en 21.144 punts, l'S& P500 va finalitzar en 2.430 sencers i el Nasdaq va pujar fins 6.246 punts. El Dow Jones puja ja gairebé un 7% des del començament de l’any, l'S&P 500, un 8,5% i el Nasdaq, gairebé un 16%.

Una de les principals referències del dia és l'informe d'ocupació de maig als EUA, per al qual s'esperava la creació de 185.000 llocs de treball, una taxa d'atur sense canvis al 4,4% i una pujada del 0,2% en el salari per hora treballada.

Finalment, l'Informe ha mostrat la creació de tan sols 138.000 llocs de treball i, a més, s'ha revisat a la baixa la creació d'ocupació dels dos últims mesos. La taxa d'atur ha baixat fins al 4,3%, mínims de 2001, però això es deu a una nova caiguda en la taxa de participació al mercat laboral, que ha baixat dues dècimes, fins al 62,7%. I el salari mitjà ha pujat un 0,2%, en línia amb les previsions, fins a una taxa interanual del 2,5%.

L'atenció també se centra en l'abandonament de l'Acord de París sobre el canvi climàtic anunciat pel president Donald Trump i que ha suposat una autèntica commoció a escala planetària. Quan finalment tots els països del món havien acordat reduir les emissions, la postura de la nova Administració americana no és entesa a nivell internacional ni tampoc als EUA.

En aquest sentit, els consellers delegats d'empreses tan importants com Goldman Sachs, JP Morgan, Virgin, Tesla Motors i Apple, entre molts altres, han mostrat públicament la seva oposició a aquesta decisió. Els experts afirmen, a més, que els EUA no podrà deixar de complir els acords fins 2019 i que molts estats americans, com Califòrnia, tenen prou competències per seguir desenvolupant la seva política mediambiental al marge del Govern central.

El preu del petroli és una altra de les referències destacades, ja que el cru West Texas cau un 2,5%, fins a 47,13 dòlars. El comportament de l’'or negre' està sent molt volàtil durant les últimes sessions, tot i que clarament a la baixa en el curt termini. Els inversors descompten que els EUA augmentarà encara més la seva producció de petroli després de l'anunci de Trump d'abandonar l'Acord de París.

A nivell estratègic, Marc Faber, l'incombustible 'Dr. Doom '('Dr. Catàstrofe'), segueix inamovible en la idea que hi ha bombolles pertot arreu a Wall Street. En una entrevista a CNBC aquesta mateixa setmana, repetia la seva idea principal. "Tenim una bombolla en tot", apuntava categòric i afegia que encara que l’S&P caigués un 20%, no seria alcista pel que fa al mercat americà.

Al mercat de divises, l'euro puja un 0,4%, fins a 1,1258 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,5%, fins a 1.276 dòlars, mentre la rendibilitat del bo americà a 10 anys cau fins al 2,17%.

Noticias relacionadas

contador