• Les exigències seran del 0,56% i del 0,75% respectivament per a BBVA
  • CaixaBank, Sabadell i Bankia també tindran exigències extra que arribaran al 0,25% el 2019
anabotin_santander
Archivo/Banco Santander

El Banc d'Espanya (BdE) ha comunicat aquest divendres les noves exigències de coixins de capital per a les entitats financeres en funció del risc sistèmic, a partir de la metodologia utilitzada pel Consell d'Estabilitat Financera (Financial Stability Board -FSB-, en anglès).

  • 4,73€
  • 3,45%
  • 10,20€
  • 3,61%

En concret, aquesta setmana l'FSB va designar el Santander dins de la primera subcategoria per risc sistèmic, en la qual es troba des de l'1 de gener de 2016. Dins de la metodologia de l'organisme per avaluar les entitats considerades d'Importància Sistèmica Mundial (EISM) el 2019 i Altres Entitats d'Importància Sistèmica (OEIS) el 2018 va obtenir una puntuació de 193. "Per això, el Banc Santander estarà subjecte a un requeriment addicional de capital de nivell 1 ordinari, l'anomenat coixí de capital d’EISM, equivalent a l'1 % de la seva exposició total al risc en base consolidada", apunta el BdE.

En altres paraules, les entitats a les quals per grandària i característiques els seus problemes tindrien un major efecte en el conjunt del sistema financer són considerades sistèmiques. I per això, després de l'hecatombe de 2007 i 2008, les autoritats els exigeixen un major grau de bona salut o solvència, mesurada per les ràtios de capital. És a dir, el capital disponible per absorbir pèrdues. Dit d'una altra manera, el capital que tenen respecte als actius ponderats per riscos.

Una vegada que l’FSB ha elaborat aquesta setmana la llista de bancs sistèmics, amb noms propis com JP Morgan, Barclays, Credit Suisse o ING, el Banc d'Espanya ha procedit al seu torn a designar els bancs considerats com 'altres entitats d'importància sistèmica'. Per a aquest grup el llindar és de 350 punts bàsics en la metodologia de l'FSB, i hi entren les entitats BBVA, CaixaBank, Sabadell i Bankia.

Així, BBVA ha de tenir un coixí extra de capital el 2018 del 0,5625% i el 2019 del 0,75%. Per a les altres tres entitats, les exigències són del 0,1875% el proper any i del 0,25% en dos exercicis. Les designacions d'entitats d'importància sistèmica es revisen anualment. D'aquesta manera, les properes decisions es prendran durant el quart trimestre del 2018. Per acabar, el BdE recorda que "el Banc Popular deixa de tenir condició d’OEIS com a conseqüència de la seva resolució i consegüent integració al grup Santander al juny de 2017".

Noticias relacionadas

contador