• No es descarta fins i tot que presenti la seva dimissió i el substitueixi Boris Johnson
  • Els analistes esperen un període d'alta incertesa política
cbtheresamay23

Theresa May ha aconseguit una victòria molt agredolça a les eleccions britàniques, ja que ha guanyat els comicis però ha perdut la majoria absoluta que tenia anteriorment el Partit Conservador. En aquest escenari, les valoracions dels analistes incideixen en la idea que un Parlament sense majoria absoluta ('hung parlament') és un dels pitjors resultats possibles per negociar el Brexit amb la Unió Europea.

Els experts de Morgan Stanley esperen "una major inestabilitat política" i no descarten que es produeixin noves eleccions "a mig termini". També esperen una "política fiscal més flexible i un Brexit més suau".

Des de Citi, comenten que "hi ha una alta possibilitat" que Theresa May presenti la seva dimissió després d'aquests resultats. "L'única cosa segura és que hi haurà un període d'alta inestabilitat tant en la política domèstica com en les negociacions sobre el Brexit", opinen aquests experts. En aquest escenari, el risc d'un "Brexit més suau o un Brexit caòtic" s'ha elevat. En qualsevol cas, no creuen que aquest resultat tingui un impacte elevat sobre els mercats financers.

HSBC afirma que augmenta la incertesa sobre el futur de Theresa May i no descarta que Boris Johnson es converteixi en el líder del Partit Conservador en un futur. També assenyala que ha augmentat el risc que el Regne Unit i la Unió Europea no aconsegueixin un acord en les negociacions sobre el Brexit.

A més, considera que la retallada de despesa i l’augment d'impostos que volia aplicar May seran més difícils d'aprovar al Parlament, la qual cosa impedirà reduir el dèficit públic. D'altra banda, anticipa que la lliura es dirigirà cap a l’1,20 dòlars, que la inflació es mantindrà elevada i que això al seu torn perjudicarà el consum privat.

ETF Securities comenta que "Theresa May es pot veure forçada a buscar una coalició. La manca d'unitat al Parlament influirà en les negociacions sobre el Brexit que començaran en dues setmanes". Aquests experts preveuen un augment de la volatilitat en la cotització de la lliura, que ja està mostrant debilitat davant la resta de divises (cau un 1,8%, fins a 1,2720 dòlars).

Al seu torn, això és positiu per a les companyies exportadores britàniques, les que cotitzen a l'FTSE 100 de Londres que registra guanys del 0,5%. No obstant això, l'FTSE 250, que agrupa empreses més exposades al Regne Unit, cau a prop de l'1%. ETF Securities també observa que "una pujada de tipus en la segona part de l'any és ara menys probable".

Guntram Wolff, director del 'think tank' Bruegel de Brussel·les, ha comentat en 'CNBC' que les negociacions seran "més complicades" i que "pot ser impossible aconseguir un acord a causa de les pressions polítiques domèstiques al Regne Unit".

Finalment, Karel Lannoo, del Center for European Policy Studies', considera que la divisió del Parlament britànic impedirà que el Regne Unit negociï amb una postura definida, la qual cosa tampoc ajudarà a la Unió Europea en les negociacions amb el país britànic.

Noticias relacionadas

contador