• La moneda britànica s'ha desplomat al voltant d'un 2% contra els seus principals rivals aquesta matinada
  • "Si fallen les possibilitats d'aconseguir una coalició de diverses forces i s'imposa la idea que se celebraran unes segones eleccions generals, és poc probable que la divisa aguanti el preu actual", apunta Craig Erlam, analista d'Oanda

La divisa britànica ha tornat a absorbir el cop de la sacsejada política que ha patit el Regne Unit aquesta passada matinada. La pèrdua de la majoria absoluta a Westminster de la primera ministra britànica, Theresa May, que ha guanyat les eleccions però s'ha quedat amb 313 diputats, ha provocat una reacció visceral en la divisa del Regne Unit, que ha obert la jornada presa de les vendes. En el seu encreuament contra el dòlar, ha arrencat amb caigudes inicials del 2% que ha ampliat fins preus per sota dels 1,2640 dòlars, mínims de vuit setmanes. Contra l'euro, també ha començat la jornada amb un descens de l'1,4%, que s'ha estès per sobre de les 0,8850 lliures, el seu pitjor canvi en 6 mesos.

La caiguda de la moneda contra la moneda europea és ja de més d'un 2% des del tancament de dijous, fins al preu més baix de la sessió. Per la seva banda, el cable (lliura/dòlar) acumula una caiguda de més del 3% des de l'últim tancament fins al canvi mínim d'aquest divendres. Després de l'obertura de les borses europees, la caiguda s'ha moderat per sota de l'1% en ambdós casos i la moneda del Regne Unit tracta de recuperar els 1,2700 dòlars i les 0,8800 unitats/euro.

Era l'escenari més temut pels operadors i s'han complert les prediccions de les enquestes més pessimistes que llançaven un resultat d'un parlament fragmentat i sense majoria absoluta per a la 'premier' britànica. Així ha estat i la incertesa que aquest escenari llança sobre les negociacions oficials del Brexit, que comencen en 10 dies, afegeix pressió a la divisa britànica que ha tornat a 'pagar els plats trencats' un cop més de les sacsejades polítiques que arriben des del Número 10 de Downing Street.

"Si fallen les possibilitats d'aconseguir una coalició de diverses forces i s'imposa la idea que se celebraran unes segones eleccions generals, és poc probable que la divisa aguanti el preu actual", Craig Erlam

"Mentre els laboristes han d'estar de celebració, aquest bon humor no serà compartit pels mercats. Un parlament fragmentat pot ser devastador per la intensa etapa legislativa que s'obre a partir del 19 de juny", apunta Craig Erlam, analista d’Oanda, que també indica que els inversors han d'estar ara molt pendents dels possibles pactes que puguin sorgir i de la decisió que prengui l'actual primera ministra sobre el seu futur.

La caiguda de la lliura és molt significativa, però, encara es manté preus superiors al seu canvi contra el dòlar i l'euro abans que May convoqués les eleccions anticipades, quan operava al voltant dels 1,2500-1,2550 dòlars. "Clarament el pànic encara no s'ha apoderat del tot als mercats, però si fallen les possibilitats d'aconseguir una coalició de diverses forces i s'imposa la idea que se celebraran unes segones eleccions generals, és poc probable que la divisa aguanti el preu actual", assegura l'expert. I afegeix: "La incertesa que llança aquest panorama serà incalculable i segurament farà malbé la posició negociadora del Regne Unit davant el Brexit".

DESAFIAMENT EN ELS GRÀFICS

L'aspecte tècnic de la divisa britànica és d'atac a les zones de control enfront de les monedes europea i nord-americana. José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía assenyala que "des dels màxims d'aquest dijous la lliura es deprecia un 2,6% enfront del dòlar i sembla voler posar a prova el suport que presenta als 1,2575 aproximadament". "Aquest nivell es correspon amb la part superior d'una gran figura triangular, abans resistència i ara suport. Si no aconsegueix respectar aquest suport, no descartarem una tornada als mínims anuals als 1,1960 dòlars", assenyala l'expert.




Contra l'euro, la lliura es deprecia un 2,5% des dels mínims de la sessió d'aquest dijous i, indica Rodríguez, "en aquest moment el preu cotitza en plena zona de resistència, en els màxims de gener als 0,88522 lliures". "Tancar clarament per sobre d'aquest nivell ens dibuixaria una interessant figura de volta amb objectiu en els màxims de 2016, o, el que és el mateix els mínims anuals de l'any passat de la lliura enfront de l'euro, als 0,9270", explica el expert de Bolsamanía.

Noticias relacionadas

contador