• Merkel titlla de "depriment" el rebuig de Trump al G-7 i confirma contramesures comercials
donald trump

Segueix l'encreuament de declaracions entre el president dels EUA, Donald Trump, i els seus aliats després de la cimera del G-7. Després de la trobada de les principals potències mundials, el líder nord-americà va renegar de la declaració conjunta i ha seguit insistint en posar l'accent en les relacions comercials que considera "injustes".

Des de Canadà i Alemanya, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, no s'han quedat callats i han contestat al republicà que, al seu torn, ha insistit en Twitter a criticar els seus homòlegs. L'estira i arronsa al qual Trump està tan acostumat va començar just després de la declaració comuna al final de la cimera del G-7, quan el president dels EUA va assegurar rebutjar-la.

Durant la declaració conjunta emesa després del final de la cimera, els líders dels Estats Units, Canadà, Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya, Itàlia i Japó han recalcat la necessitat d'un "comerç just, lliure i mútuament beneficiós" i han destacat la importància de combatre el proteccionisme. "Ens esforçarem per reduir els aranzels, les barreres comercials i els subsidis", han mantingut els caps d'Estat al seu comunicat.

No obstant això, diverses hores més tard, el president nord-americà ha rebutjat la declaració -en la qual està inclòs- a través del seu compte personal de Twitter, on ha ordenat els representants dels Estats Units durant la cimera que retirin el seu compromís al comunicat del G-7 amb motiu de "les falses declaracions" fetes pel primer ministre canadenc durant la roda de premsa que donava fi a la cimera.

TRUDEAU I MERKEL

Les declaracions a les quals ha fet referència Trump a la seva piulada han estat les fetes pel primer ministre canadenc en una roda de premsa al final de la jornada de la cimera, en què ha tancat la porta a l'exigència nord-americana d'incloure una clàusula de sortida ràpida del Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN), cosa que ha provocat la irada reacció de Trump. "No hi haurà una clàusula 'sunset', no ho farem, no podem signar un acord comercial que expira automàticament cada cinc anys", ha sostingut Trudeau.

"Crec que hi ha diverses alternatives que podrien no ser del tot desestabilitzadores per a l'acord comercial, i crec que estem oberts a la creativitat", ha afegit. "Els canadencs som educats, som raonables, però no deixarem que ens trepitgin", ha conclòs.

La Unió Europea (UE), per la seva banda, segons ha anunciat aquest diumenge la cancellera alemanya, Angela Merkel, en els seus primers comentaris després de la "depriment" renúncia del president nord-americà, prepara un paquet de contramesures contra la pujada d'aranzels imposada pel president dels Estats Units, Donald Trump, sobre l'acer i alumini.

En una entrevista amb la cadena ARD després de la cimera del G-7, Merkel ha informat que l’eurobloc s'unirà a Canadà en una resposta comuna a la decisió de Trump que ahir va decidir repudiar el comunicat conjunt del grup, que ell mateix havia acceptat hores abans. "Anunciar així, a través d'una piulada, ens torna a la realitat, i és una mica depriment", ha lamentat Merkel a l'entrevista.

TRUMP: MÉS LLENYA

La passada matinada, Trump ha volgut ser l'últim a tenir la paraula i ha replicat als seus aliats que qualsevol relació comercial que no es dugui a terme de forma recíproca és "tonta". A més ha instat a "no deixar que amics i enemics s'aprofitin" del poble nord-americà.

"El comerç just ara serà anomenat comerç ximple quan no sigui recíproc", ha indicat el magnat nord-americà en el seu compte de Twitter. "Ho sento, no podem deixar que amics i enemics s'aprofitin de nosaltres en matèria comercial. Hem de posar els treballadors nord-americans per davant!" ha asseverat.

"No és just per a la gent dels Estats Units. 800.000 milions de dèficit comercial", ha manifestat. "Per què he de, com a president dels Estats Units, permetre que altres països tinguin superàvits mentre els nostres treballadors, contribuents i agricultors han de pagar un preu tan injust?", ha insistit Trump, que es troba a Singapur, i ha rebutjat el comunicat conjunt del G-7 hores després de signar-lo.

D'altra banda, el president ha posat èmfasi en la "injustícia" que suposa que els Estats Units contribueixin econòmicament a l'OTAN en major mesura que la resta de països membre. "Els Estats Units costegen la pràctica totalitat de l'OTAN i protegeixen molts d'aquests països que ens desgasten en matèria comercial", ha afirmat.

"La Unió Europea té un superàvit de 151.000 milions. Ha de pagar molt més en defensa!", ha afegit.

Noticias relacionadas

contador