mike pompeo

El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, ha assegurat aquest diumenge que els Estats Units utilitzarà totes les eines econòmiques i polítiques a la seva disposició per fer front al govern del president veneçolà, Nicolás Maduro, així com a aquells responsables de la crisi al país caribeny.

"Els Estats Units continuarà utilitzant totes les vies econòmiques i polítiques a la seva disposició per ajudar els veneçolans a través de sancions, cancel·lacions de visat i altres mitjans", ha indicat Pompeo durant la seva visita a Colòmbia.

"Ens comprometem que el règim i aquells que el mantenen en peu es facin responsables per la corrupció i la repressió de la democràcia", ha asseverat el secretari d'estat nord-americà.

Les paraules del cap de la diplomàcia nord-americana han tingut lloc durant la visita a la ciutat colombiana de Cúcuta, fronterera amb Veneçuela, al'última parada d'un tour que l'ha portat anteriorment a Xile, Paraguai i Perú, un grup de països de ràpid creixement en una regió on les preocupacions de Washington se centren en la creixent presència de la Xina, així com en la crisi veneçolana.

Maduro ha culpat en diverses ocasions les sancions imposades pels Estats Units dels problemes econòmics que travessa el país sud-americà i s'ha negat a reconèixer el líder opositor Juan Guaidó com a president encarregat del país.

Més de 3 milions de veneçolans han fugit de la crisi i l'escassetat d'aliments i medicaments. Colòmbia s'ha convertit en la principal destinació dels immigrants veneçolans i actualment més de 1,2 milions es troben en diferents ciutats del país veí.

"Maduro ha de saber que estem vigilant i que el nostre suport no va a flaquejar", ha assegurat Pompeo al costat del president colombià, Iván Duque, després de visitar un grup d'immigrants veneçolans en un refugi a Cúcuta.

ADVERTÈNCIA A CUBA

Tot i que la majoria dels estats occidentals han reconegut Guaidó com a cap d'Estat de Veneçuela, Rússia, la Xina i Cuba continuen donant suport a Maduro.

En aquest sentit, Pompeo ha advertit a Cuba que el suport a Maduro té conseqüències i ha anunciat que els Estats Units tindrà la mateixa discussió amb Rússia.

"Es veu com el nus polític i diplomàtic s'estreny al voltant del coll de Maduro (...) Els cubans també han d'entendre que hi haurà un cost associat amb el suport continu a Nicolás Maduro i tindrem aquesta mateixa conversa amb els russos", ha afirmat el secretari d'Estat.

Pompeo ha instat així a Maduro a deixar el seu lloc i sortir de Veneçuela perquè el país petrolier pugui tornar a la normalitat. "Espero que es preocupi ara, quan vegi l'horror, quan vegi la tragèdia, per canviar els seus camins i per deixar el seu país", ha afegit.

Washington ha imposat una sèrie de sancions contra el govern de Maduro en un intent d'expulsar-lo del poder. Divendres va afegir quatre companyies i nou vaixells a la seva llista negra.

"S'ha de apel·lar a totes les sancions polítiques, econòmiques i diplomàtiques per aïllar la dictadura i permetre aquesta transició a Veneçuela", ha expressat per la seva part Duque.

"Celebro que una vegada més es ratifiqui el compromís que tenim entre els nostres països amb la seva presència per fer tots els esforços necessaris per al restabliment de la democràcia, la llibertat i l'ordre institucional a Veneçuela", ha sostingut el dirigent colombià.

Noticias relacionadas

contador