brexit-theresa-may-defend-son-plan-pas-d-avancee-en-vue

La tensió a les files del partit conservador de la primera ministra britànica, Theresa May, sobre els plans de divorci amb la Unió Europea (UE) del Govern han escalat amb l'escenari de la conferència 'tory' de fons. La lliura tracta de recuperar-se des del mínim de tres setmanes de dimarts, mentre espera el discurs de May davant els seus companys de partit.

La gana dels inversors sobre la moneda està completament a mercè dels titulars sobre el Brexit, assenyalen els experts i s'espera una altra jornada d'elevada volatilitat. Després de tocar els 1,2940 dòlars dimarts, aquest dimecres la moneda britànica presenta pocs canvis a l'espera de May.

L'atenció la centra la compareixença de la 'premier' i en la seva capacitat de persuasió dels membres del seu partit d'acceptar la seva proposta per abandonar el bloc comunitari en el termini de sis mesos. Més específicament, l'atenció dels operadors se centra en la nova oferta sobre la frontera amb Irlanda, com a objectiu de sortir del punt mort en què es troben les negociacions abans de la decisiva cimera de la UE de finals d'octubre.

EL PLA MAY

May ha defensat que el seu pla és l'únic que garanteix l'estatus constitucional d'Irlanda del Nord i amb això la integritat territorial del Regne Unit. Al mateix temps ha indicat que Chequers, com es coneix el 'full de ruta' de May per al Brexit, assegura que les autoritats britàniques seran els que decideixin qui pot entrar al Regne Unit, cosa que "no ha estat possible durant molts anys per la gent que venia des de la UE".

"El que va portar molta gent a votar per sortir (de la UE), crec, va ser el desig de recuperar el control de les nostres fronteres (...) Chequers garantirà que recuperarem el control de les nostres fronteres, dels nostres diners i de les nostres lleis", ha asseverat en una altra conversa amb Sky News.

CONGRÉS 'TORY'

També ha recordat que l'objectiu del conclave conservador és posar l'accent en les altres polítiques del Govern. "El que li importa a la gent és el que estem fent per a ells en les coses que afecten la seva vida diària", ha apuntat.

L'equip de May esperava que la conferència anual servís de plataforma perquè la primera ministra reprengués la seva promesa de 2016 d'ajudar els que "simplement se les apanyen" i intentar robar la iniciativa a l'oposició laborista.

No obstant això, el congrés ha estat dominat pel Brexit i els diputats euroescèptics han atret centenars de membres del partit als seus actes al marge de la cita oficial. Només uns pocs han acudit a escoltar els discursos dels ministres a la sala principal.

Especial polèmica ha generat la intervenció de qui va ser el seu ministre d'Exteriors, Boris Johnson, que ha carregat amb duresa contra el pla de May en assegurar que Chequers és un "engany" i assegurar que hi ha "alternatives" a aquest model de Brexit. May, el lideratge de la qual penja d'un fil, tindrà la rèplica durant la seva intervenció d'avui.

contador