• Trump li va preguntar si volia seguir com a director de l'FBI
  • El dia després de la presumpta reunió entre Trump i Comey, l’exdirector li va advertir al fiscal general, Jeff Sessions, que no volia "tornar a estar tot sol" amb el president
aucune-preuve-que-trump-ait-ete-place-sur-ecoutes-dit-comey

L'exdirector de l'FBI James Comey ha confirmat en un avanç de la seva declaració que el president dels Estats Units, Donald Trump, li va demanar que frenés la recerca sobre l'exassessor de seguretat Michael Flynn i li va reclamar la seva "lleialtat" en aquest tema.

"Necessito lleialtat, espero lleialtat", li deuria exigir Trump, segons la declaració de l'excap de l'FBI. Comey, que compareixerà aquest dijous davant la Comissió d'Intel·ligència del Senat, aprofitarà la seva intervenció inicial per parlar d'una reunió que va tenir amb Trump el 27 de gener, una setmana després que el republicà assumís la Presidència, segons consta a la declaració publicada en la pàgina de la Comissió de la Cambra Alta i recull 'Europa Press'.

El dia després de la presumpta reunió entre Trump i Comey, l’exdirector de l’FBI li va advertir al fiscal general, Jeff Sessions, que no volia "tornar a estar tot sol" amb el president

Comey ha afirmat que, en aquesta trobada, Trump li va preguntar si volia seguir com a director de l’FBI i que com a conseqüència es va preocupar davant la possibilitat que el mandatari estigués tractant de crear "algun tipus de relació de fidelitat".

"Vaig entendre que el president m'estava demanant que arxivés qualsevol investigació de Flynn amb relació a les falses declaracions sobre les seves converses amb l'ambaixador de Rússia al desembre", ha explicat Comey al document.

"El que no vaig entendre va ser que si el president estava parlant de tota la investigació sobre Rússia o sobre possibles vincles amb la seva campanya", ha agregat, abans de matisar, però, que va quedar preocupat "a causa del paper de l’FBI com una agència d'investigació independent".

Així mateix, ha assenyalat que ni ell ni els seus assessors van decidir informar d'aquesta conversa al departament de Justícia. "Després d'abordar la qüestió, vam decidir mantenir-lo entre nosaltres i veure què faríem a mesura que avançava la investigació", ha agregat. El dia després de la presumpta reunió entre Trump i Comey, l’exdirector li va advertir al fiscal general, Jeff Sessions, que no volia "tornar a estar tot sol" amb el president.

Així ho van confirmar diverses fonts de seguretat de l'actual i de l'anterior Govern al diari 'The New York Times', tot i que això no ha estat inclòs a la seva declaració. Comey va considerar llavors que Sessions havia de protegir l'FBI de qualsevol tipus d'influència procedent de la Casa Blanca.

Després d'una reunió celebrada al febrer, Comey va separar el fiscal general per manifestar-li que les trobades privats entre el director de l'FBI i el president eren "inadequades", si bé Sessions no va poder garantir que el mandatari no tractés de comunicar-se amb el director de l'FBI.

"LI DESITJO SORT"

Comey compareixerà aquest dijous davant la Comissió d'Intel·ligència del Senat. De cara a les seves declaracions, el mateix president, en una trobada amb diversos líders del Congrés aquest dimarts, li va desitjar "sort" a l'exdirector de l'FBI. Després de preguntar si tenia algun missatge per Comey, Trump ha fet un únic i breu comentari: "Li desitjo sort".

Trump ha reconegut que va parlar en diverses ocasions amb Comey sobre les indagacions relatives a Rússia i un suposat informe elaborat per l'exdirector de l'agència de seguretat al·ludia a possibles pressions per absoldre l'exconseller de Seguretat Nacional Michael Flynn, segons han informat diversos mitjans de comunicació.

L'antic responsable de l'FBI, nomenat per l'expresident Barack Obama, previsiblement se centrarà en parlar de les interaccions mantingudes amb Trump durant els mesos previs al seu cessament. Una font citada per CNN ha avançat que Comey desitja "cooperar" amb els investigadors.

Noticias relacionadas

contador