• Roldán alerta del còctel que suposen els tipus, la regulació i la revolució digital
  • També destaca els canvis de patró en la demanda dels clients bancaris
jose maria roldan aeb portada

Els tipus negatius desesperen a la banca. Perquè canviar l'ordre normal de les coses i perquè perjudica al seu negoci. I el president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), José María Roldán, ho ha deixat molt clar durant la presentació de l'informe 'El canvi del model de negoci de la banca'.

L'estudi, realitzat per la Fundació d'Estudis Financers a partir d'un debat en el qual van participar 21 experts del sistema financer espanyol, ha estat presentat a la Borsa de Madrid. Per a Roldán, el canvi resulta inevitable i perllonga la seqüència de transformacions que ha hagut d'afrontar el sector durant les últimes dècades, encara que sobretot ha volgut subratllar els tres elements que "aquesta vegada ho fan una mica diferent".

El primer, al seu judici, es deriva del còctel conformat per "els baixos tipus d'interès, la regulació i la revolució digital". És a dir, la trinitat a la qual el sector al·ludeix de manera recurrent.

El segon prové de la "dificultat per destriar el que és transitori del que és estructural". I aquí s'ha estès més. "Els tipus negatius són una absurditat que no trigaran massa temps a desaparèixer", ha afirmat. Això sí, el matís resideix que, per causes com la demografia i l'envelliment de la població, la desaparició dels tipus negatius no equivaldrà al fet que els interessos deixin d'estar baixos, amb el que els tipus baixos són més estructurals que conjunturals. I el mateix pot acabar ocorrent amb la regulació, a la qual Roldán ha definit com "una maquinària infernal difícil de parar", si no es deixa d'il·luminar novetats.

Quant al tercer, està relacionat amb els clients. "S'estan produint canvis d'oferta i canvis de demanda, amb l'arribada de nous operadors que estan desconstruint el sector i amb els clients canviant la manera en el qual operen amb les entitats", ha precisat.

EL REPTE DE LA UNIÓ BANCÀRIA

Roldán també ha al·ludit a la Unió Bancària. Mantenint un dels missatges que ve enarborant en els últims temps, ha assegurat que "sense fusions paneuropees, la Unió Bancària haurà fracassat".

contador