ep terraza de restaurante
AIG GROUP - Archivo

El retorn a l'activitat durant la desescalada serà progressiva i, quan encara falta concreta molts detalls, l'Executiu va desglossant quan es podrà accedir a diferents comerços, bars, restaurants, gimnasos o anar a visitar a familiars i amics. De moment, les dates són indicatives però des del dilluns 4 de maig, perruqueries i fisioterapeutes, tornaran a l'activitat, amb cita prèvia.

Des del dilluns 4, a tota Espanya, es podrà anar amb cita prèvia a locals de comerç minorista, que “hauran de comptar amb taulell, mampara o, quan això no sigui possible, garantir el màxim de protecció individual”, és a dir, amb guants i màscara.

Els bars i restaurants queden per a la fase 1, però només les terrasses. Es podrà anar a les terrasses d'aquells locals que comptin amb aquest espai a l'aire lliure, però on només es podrà ocupar el 30% de l'aforament. No es podrà entrar, en canvi, a l'interior de l'establiment.

I en aquestes terrasses es podrà tenir contacte amb amics i familiars perquè des d'aquesta fase 1 està permès el “contacte social en grups reduïts per a persones no vulnerables ni amb patologies prèvies”. Contacte que, a priori, també permetria les visites a cases de familiars i amics. De fet, el president del Govern, Pedro Sánchez, va indicar en roda de premsa que es podrà anar a prendre un vermut o una cervesa a una terrassa”, encara que no va concretar les condicions.

A aquesta fase 1 s'entrarà, com aviat l'11 de maig, però no a totes les províncies al mateix temps, perquè la desescalada es farà per territoris i en funció de si es compleixen paràmetres sanitaris (nombre de malalts de coronavirus, ocupació de les UCI…). Així, es podrà visitar a un familiar, que no sigui grup de risc i amb patologies prèvies, però no anar a una altra província. Només visites dins d'aquesta.

HOTELS, SENSE ZONES COMUNES

En aquesta fase 1 els hotels ja podran operar, però sense restaurants, ni esmorzars, perquè no està permès l'ús de zones comunes i caldrà reforçar les mesures de neteja i higiene.

A les següents fases (2 i 3), que començaran al cap de 15 dies, si es compleixen paràmetres sanitaris, s'aniran obrint zones comunes, però amb limitacions d'aforament i distanciament social i es podrà limitar l'aforament màxim.

En aquesta segona fase (si es compleixen tots els requisits sanitaris, previsiblement, a principis de juny) es podrà anar a museus i conferències, però només amb un terç de l'aforament: I hi haurà espectacles culturals, de menys de 50 persones en llocs tancats (i amb un terç de l'aforament) i; si és a l'aire lliure, podran congregar menys de 400 persones si estan assegudes.

El petit comerç podrà obrir en la primera fase, garantint la distància de seguretat. Als centres comercials es prohibeix la permanència a les zones comunes o àrees recreatives i es limita el seu aforament al 40% i garantint dos metres entre persones.

GIMNASOS, PER FASES

Els gimnasos seran per fases, en funció de si es pot fer entrenament individual. A la primera fase, previsiblement des de l'11 de maig, es podran fer activitats esportives individuals, sempre que sigui amb prèvia cita i en centres esportius que no impliquin contacte físic ni ús de vestuaris.

Per a la segona fase, estaran permeses les instal·lacions esportives en espais tancats sense públic i sempre que no existeixi contacte o el risc de contagi sigui baix. Per a la tercera fase queden les pistes de patinatge, és a dir, les activitats esportives en espais tancats on només es permetrà públic limitat, una persona cada 20 metres quadrats. I els partits, que queden per a aquesta fase final, amb un terç de l'aforament. També els gimnasos, amb un terç de l'aforament i sense ús dels vestuaris.

Noticias relacionadas

contador