ep niki lauda

El tricampió mundial de la Fórmula 1 Niki Lauda, considerat un dels millors pilots, ha mort aquest dilluns als 70 anys, segons ha informat la seva família en un comunicat.

L'austríac, que va ser hospitalitzat el gener durant aproximadament 10 dies a causa d'una grip, havia rebut un trasplantament de pulmó l'agost de 2018.

"Els seus èxits únics com a esportista i empresari són i seran inoblidables", ha indicat la seva família al comunicat. "La seva incansable entusiasme per l'acció, la seva franquesa i la seva valentia segueixen sent un model a seguir i una referència per a tots nosaltres. Va ser un espòs, pare i avi afectuós i el trobarem a faltar", ha afegit.

Lauda va guanyar dos campionats mundials el 1975 i 1977 amb Ferrari i un tercer el 1984 amb McLaren. Va passar a la història pel greu accident que va patir el 1976 quan corria al circuit de Nürburgring, però tot i patir greus cremades, aviat va tornar a pilotar el seu Ferrari amb un casc modificat i va conquistar el seu segon títol de la F1.

La seva rivalitat amb el pilot britànic James Hunt, campió mundial el 1976 amb McLaren, va ser intensa i es va convertir en el tema de l'aclamada pel·lícula Rush de 2013.

Després de dos anys menys reeixits en Brabham i després d'una pausa de dos anys, Lauda va tornar a la F1 per quatre temporades amb McLaren i va guanyar el títol el 1984 per mig punt sobre el seu company d'equip Alain Prost.

Després de retirar-se del automobilisme, al llarg de les dècades de 1980 i 1990 va convertir Lauda Air en una aerolínia internacional amb vols de llarga distància des d'Àustria i cap a tot el món abans que es fusionés amb Austrian Airlines el 2012.

Lauda també va tornar a la F1 amb càrrecs gerencials, primer amb Ferrari durant la dècada de 1990 i després amb Mercedes, on va ser nomenat president no executiu el 2012.

La mort de Lauda ha sacsejat la comunitat de F1 dies abans del Gran Premi de Mònaco. "Tots en McLaren estem profundament tristos en saber que el nostre amic, col·lega i campió del món de Fórmula 1 de 1984, Niki Lauda, ​​va morir", ha assenyalat l'esquadra britànic. "Niki sempre estarà als nostres cors i en la nostra història", ha asseverat.

contador