• El hashtag creat pels usuaris de Twitter és 'trending topic' mundial
  • Des de l'obertura de l'exposició l'en barri del Born, l'escultura ha estat objecte de nombroses accions de vandalisme
Franco estatua samataopaco

Un cap de porc, una nina inflable, una bandera gai, taques d'ous tirats amb ferotgia i, ara, a tenc d'alba, apareix per terra. En tan sols tres dies l'estàtua eqüestre de Franco, que presidia l'exposició sobre franquisme i espai urbà al barceloní barri del Born, ha estat objecte de tot tipus de vandalisme de carrer i les xarxes socials es mofan que hagi acabat pels sòls amb el hashtag de Twitter #samataopaco que és tendència mundial.

L'Ajuntament de Barcelona ha retirat la matinada d'aquest divendres l'estàtua eqüestre decapitada del dictador Francisco Franco exposada en el Born Centri de Cultural i Memòria (Born CCM), quatre dies després de la inauguració de la mostra el dilluns. Ho ha fet després que la nit del dijous un grup de tres persones hagin balancejat l'estàtua, que ha acabat en el sòl partida en dos, informa Europa Press.

Fuente: Twitter(@_ju1_)

L'estàtua del dictador s'exposava en la mostra “Franco, Victoria, República. Impunitat i espai urbà”, al costat d'una altra estàtua “Victoria”

L'estàtua del dictador s'exposava en la mostra “Franco, Victoria, República. Impunitat i espai urbà”, al costat d'una altra estàtua “Victoria”, que celebra la victòria franquista en la guerra civil. La primera de les dues estàtues, obra de Josep Viladomat, va ocupar el seu espai als carrers del barceloní barri del Born dilluns passat, però no va arribar sencera. Segons explica El Periódico, va resultar decapitada, sense conèixer-se els responsables, quan estava en les dependències municipals.

La segona, obra de Frederic Marès, encara es pot veure als carrers però el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha explicat que l'Ajuntament també procedrá a retirar-la del Born. En declaracions aquest divendres a Rac1 recollides per Europa Press, ha assegurat que l'estàtua de Franco ha quedat "bastant danyada" i es troba en un magatzem municipal en la Zona Franca, i retiressin la 'La Victòria' per considerar que no té sentit discursiu exposar solament una de les dues.

La reacció a les xarxes socials no s'ha fet esperar i els usuaris de Twitter han rebut l'acte de vandalisme amb gran sentit de l'humor i han llançat el hashtag #samataopaco, que s'ha convertit en trending topic a tot el món.

I no ha faltat qui ha aprofitat l'ocasió per criticar a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau:

contador