ep las ventas de productos de proximidad aumentan un 22 en los supermercados caprabo
CAPRABO - Archivo

Prestatges buits als supermercats. És una altra de les postals que està deixant la borrasca Filomena a Espanya més enllà de les bucòliques i belles imatges que ens ha regalat durant els últims dies. La manca d'abastament per la dificultat que han afrontat els camions per accedir a ciutats com Madrid s'ha sumat a les compres massives de la gent, que afronta la nevada com el confinament de fa uns mesos.

Amb una gran diferència: l'aigua està sent el gran producte estrella, en lloc del paper higiènic. La gelada que ha escortat fidelment Filomena escuder de la qual està deixant rere seu la congelació de calderes, canonades... la gent té por quedar-se sense, i es llança a comprar-la sense contemplació.

Una altra solució, en cas de trobar-se davant d'una canonada de caldera congelada, és intentar aplicar un assecador a la zona afectada i evitar quedar-se sense calefacció o aigua calenta precisament davant un clima tan fred com el que estem tenint. De tornada als supermercats, moltes zones de Madrid s'han trobat els del seu barri tancats des de dijous.

És el cas d'Ahoramás, que anunciava el tancament total dels seus establiments durant tot el cap de setmana. Mercadona ha seguit una línia similar, i alguns Carrefour i Alcampo han estat els únics a obrir les seves portes, tal com anunciaven les cadenes a les seves xarxes socials.

Aquest dilluns tornen tots a obrir, i esperen capejar la manca d'inventari confiant en la seva ràpida reposició, que segons la patronal hauria d'ajudar a normalitzar la situació durant les pròximes hores. "S'han començat a reposar tota mena de productes i, en qüestió d'hores, s'avançarà en aquesta tasca, que serà constant", ha assenyalat l'organisme en un comunicat remès a Europa Press.

Segons ha explicat Asedas (Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats), les cadenes de supermercats a les zones més afectades pel temporal estan vivint encara una situació "complicada" davant les dificultats de mobilitat que es registren en alguns llocs.

Des d'Anged (Associació Nacional Grans d'Empreses de Distribució) recorden que "ens trobem en una situació puntual de curta durada que es va resolent progressivament i que no presenta cap problema de proveïment per a la població". Els problemes puntuals amb el subministrament d'alguns béns "s'aniran restablint a mesura que la mobilitat a les zones més afectades ho permeti", anticipa.

Al seu torn, el president de l'Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats (ACES), Aurelio del Pino, ha apel·lat a la responsabilitat i comprensió dels clients a causa de les circumstàncies i els ha demanat que siguin considerats en la forma en què compren.

"Entenem la inquietud de les últimes hores, però comprar més del necessari ha de ser evitable", ha afirmat en declaracions a Europa Press el president d'ACES, associació que representa els supermercats d'Auchan Retail, Grup Carrefour, Grup Eroski, Lidl i Supercor.

L'últim que es coneix és que, segons ha informat aquest dilluns Emergències Comunitat de Madrid-112, els camions ja poden entrar a la capital per garantir el proveïment dels supermercats.

contador