ep fernando simon
MONCLOA - Archivo

El final de la mascareta en exteriors podria estar més a prop del que es pensa. Després que Castella-La Manxa hagi anunciat que suprimirà l'obligatorietat del seu ús en espais oberts abans de juliol i que la Comunitat de Madrid i Galícia hagin dit que també estan valorant aquesta possibilitat, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assenyalat que és "factible" que aquesta mesura pugui arribar per a mitjans o finals de juliol a tot el país, sempre que segueixi el bon ritme de la campanya de vacunació i els contagis es mantinguin sota control.

"Molt probablement, gairebé amb seguretat, a finals de juliol la mascareta no serà necessària en llocs oberts", va dir l'epidemiòleg en la roda de premsa que va oferir aquest dilluns per informar de l'evolució de la pandèmia de la Covid-19. Com va assegurar, si l'evolució de la transmissió del coronavirus és homogènia a Espanya, és "comprensible" que aquesta mesura es dugui a terme a nivell nacional i no per comunitats autònomes.

Encara que, per a això, serà necessari modificar la llei. "Haurem d'anar progressivament modificant l'obligació d'ús de les màscares i això és una cosa en el que estem treballant. És possible que assolim l'objectiu de tenir vacunada el 70% de la població l'estiu i és possible que abans d'assolir-se arribi a l'acord de no fer obligatori l'ús de les màscares en alguns llocs oberts", ha remarcat Simó.

Tot i això, ha explicat que no es tractaria de "retirar" completament el seu ús, sinó de "modificar" l'obligatorietat, alguna cosa per a la qual encara no hi ha data concreta i per al que serà necessari canviar la llei. "Això no es fa en 24 hores", va comentar sobre el procés per elaborar i tramitar la nova norma.

En qualsevol cas, va insistir que és una mesura que s'hauria de valorar i aplicar a nivell nacional d'acord amb l'avanç de la vacunació i tenint en compte circumstàncies com els grups més vacunats, les residències, etc. Dependrà també que la situació epidemiològica sigui homogènia a tot el territori. Si la pandèmia evoluciona de manera "radicalment diferent" entre les autonomies, "caldrà replantejar-s'ho".

I és que, va remarcar, és una decisió que no s'ha de prendre a la lleugera. El pas serà possible "si la gent és conscient que encara cal respectar algunes mesures" i "fem el que hem de fer".

contador