ep la ministra de politica territorial y funcion publica carolina darias ofrece una rueda de prensa
EUROPA PRESS/J. Hellín. POOL - Europa Press
109,46£
  • -0,78£
  • -0,71%

L'Institut de Salut Carlos III assajarà l'administració d'una segona dosi de la vacuna de Pfizer a les persones que van rebre la primera d'AstraZeneca, però als quals, per ser menors de 60 anys, no se'ls injectarà la mateixa fórmula davant els casos sospitosos de trombosi que van obligar a suspendre la vacuna de la companyia anglosueca en aquesta franja d'edat.

Es tracta del estudi CombiVacs, que assajarà l'administració de dosis de Cominarty (Pfizer-BioNTech) en persones que ja havien rebut una primera dosi de Vaxzevria (AstraZeneca), i que pretén recollir "evidència científica" que avali la seguretat i efectivitat en combinar aquestes dues dosis.

Segons ha explicat la directora de l'Institut de Salut Carlos III, Raquel Yotti, durant una roda de premsa a la qual han assistit la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, és la primera vegada en què el Carles III participa com a promotor d'un assaig clínic.

Es tracta d'"aportar totes les nostres capacitats per realitzar aquest assaig després de la decisió de suspendre la vacunació amb el sèrum d'AstraZeneca en persones menors de 60, i ens vam llançar a buscar evidència científica per a possibles alternatives a oferir a aquests ciutadans", ha detallat Yotti, que ha destacat que l'estudi està "promogut, coordinat i finançat" per la seva institució.

L'assaig es realitzarà a cinc hospitals: La Paz, Clínico San Carlos, Vall d’Hebron, Clínic de Barcelona i l'Hospital Cruces de Vizcaya, mentre que el Centre Nacional de Microbiologia participarà com a laboratori central de l'assaig.

El doctor José Arribas, de l'Hospital La Paz de Madrid, ha dit que l'assaig comptarà amb 600 persones voluntàries, entre les quals 400 rebran les dosis amb l'"esquema alternatiu" de Pfizer i AstraZeneca, mentre que hi haurà un grup control de 200 i que permetrà "comparar a 14 dies" els resultats per demostrar si la combinació d'ambdues vacunes és efectiva.

Fa dues setmanes, la Comissió de Salut Pública va acordar administrar les vacunes d'AstraZeneca només a persones entre 60 i 69 anys per la possible relació amb casos de trombosi en menors de 60. Això va deixar a l'aire la inoculació de segones dosis d'AstraZeneca a persones de menys de 60 que n'havien rebut la primera.

Noticias relacionadas

contador