coronavirus astrazeneca dement une faible efficacite de son vaccin chez les personnes agees
109,14£
  • 0,52£
  • 0,48%

El comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, ha assegurat que la Unió Europea (UE) podria no renovar el contracte de vacunes amb AstraZeneca, per no haver respectat els terminis de lliurament als quals es va comprometre. Del contracte signat per rebre 120 milions de dosis durant el primer trimestre i 180 milions durant el segon només van arribar 30 milions entre gener i març.

"La meva prioritat com a responsable de vacunes és que aquells amb qui vam signar un contracte facin els lliuraments a temps", ha dit el comissari en una entrevista a l'emissora francesa BFM TV recollida per EFE. "Això ha creat problemes que tothom ha pogut veure. No hi ha res definitiu, seguirem les negociacions", ha assenyalat Breton.

L'eurocomissari francès ha afirmat que la possible ruptura es deuria a una qüestió de terminis i respecte a les condicions del contracte, que arriba al final el 30 de juny, i no per una qüestió mèdica. "Veient les xifres veiem que els beneficis de la vacuna AstraZeneca són massivament més grans que el risc", assegura.

Breton ha donat, a més a més, detalls sobre el certificat que permetrà als ciutadans europeus viatjar aquest estiu dins de les fronteres de la UE, que hauria d'estar en marxa entre mitjans i finals de juny "com a molt tard".

Segons ha explicat, els Estats membres començaran a principis de juny les primeres proves confiant que el sistema pugui implantar formalment al llarg del mes. El certificat es llançarà a tota la UE al mateix temps i la Comissió Europea donarà suport als països que tinguin problemes tècnics per posar-lo en marxa.

Serà voluntari, s'utilitzarà també per als nens i assenyalar si la persona ha estat vacunada o no, si està immunitzada o no i, en cas que no sigui així, caldrà presentar un test negatiu. Breton va indicar que d'aquesta manera els ciutadans podran començar a fer plans de cara a l'estiu, "sens dubte dins de la UE".

Noticias relacionadas

contador