ep la ministra de politica territorial y funcion publica carolina darias comparece en rueda de
Pool

El Ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes (CA) analitzen aquest dimecres un pla de mesures "compartides" amb la mirada posada en la Setmana Santa per restringir la mobilitat i evitar una quarta onada de contagis, tal com va passar en dates amb alta mobilitat i interacció social com Nadal i el pont de desembre.

En el marc d'una nova reunió de Consell Interterritorial de Salut, el Govern central i les CA traslladaran les seves postures sobre les possibles restriccions que s'han d'implementar durant aquestes dates.

Serà la Comissió de Salut Pública qui definirà el document "d'actuacions compartides", de manera que els espanyols sàpiguen, "setmanes abans de la Setmana Santa, què es pot fer i què no", segons va explicar el 24 de febrer la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

Des de la posició dels tècnics del Ministeri, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha destacat que la reobertura de les fronteres entre regions no s'ha de ni tan sols plantejar si no es donen les condicions.

"Sóc epidemiòleg, m'interessa controlar l'epidèmia, i òbviament les meves visions són diferents de les que puguin tenir, per exemple, els empresaris. Si les condicions de transmissió no són les correctes perquè es pugui tenir una mica més d'obertura, crec que ni s'ha de plantejar-ho", ha aclarit. L'objectiu de Sanitat és que la incidència arribi als 50 casos per cada 100.000 habitants, tal com va explicar Darias, ja que estan "centrats en preservar la salut i seguir salvant vides".

A la postura del Ministeri de mantenir tancades les CA per Setmana Santa han aparegut detractors. A Madrid, per exemple, prefereixen adoptar mesures "sensates i equilibrades", segons l'evolució de la pandèmia, per protegir la salut dels ciutadans i no comprometre la "malmesa" economia, en paraules d'Isabel Díaz Ayuso, presidenta regional.

No obstant això, la majoria de regions està a favor d'una restricció de la mobilitat a tot el país. A Castella-La Manxa, segons el seu conseller de Sanitat, Jesús Fernández Sanz, són partidaris que es prenguin mesures a l'àmbit nacional, perquè quan s'ha fet, "ha anat bé". A més, ha valorat que és una "mesura molt bona," ja que "permet que la mobilitat sigui menor", de tal manera que es podria mantenir la incidència a la baixa.

La Junta de Castella i Lleó ha respost a les declaracions de Díaz Ayuso, demanant "aplicar un criteri de prudència i que sigui homogeni" a tot el territori nacional, segons el conseller de Presidència del Govern regional, Ángel Ibáñez.

Així mateix, el cap de Govern de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha sol·licitat a Pedro Sánchez que convoqui els seus homòlegs de les CA per intentar consensuar una posició conjunta sobre les restriccions i la seva possible flexibilització per Setmana Santa.

Des de Múrcia, Fernando López Miras ha mostrat la seva preocupació per la relaxació de les mesures en un moment en què el personal sanitari està esgotat i amb "una quarta onada que està trucant a la porta". Per la seva banda, el conseller andalús de Salut, Jesús Aguirre, ha optat per la prudència en el procés de desescalada de les restriccions. "Una obertura ràpida ens pot portar després a una aturada en sec", ha avisat.

contador