coronavirus-l-oms-prudente-face-au-traitement-au-plasma

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha llançat una advertència i ha avisat que les vacunes ajudaran a controlar la Covid-19 per reduir notablement la mortalitat i les infeccions greus, però no a eradicar-la.

El director d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan, ha assegurat que "l'avantatge de la vacuna és que podem disminuir de manera molt important el nombre de morts, els casos greus i l'impacte en la societat en general, i en aquest sentit podríem tornar a una vida normal".

La possibilitat que la Covid-19 desaparegués ha quedat en un segon pla, a causa de la presència del coronavirus en nombrosos països, la impossibilitat d'aplicar mesures integrals i de llarg termini per contenir els contagis i el subministrament, encara limitat, de les vacunes.

"La cobertura de les vacunes no arribarà al punt en què detindran la transmissió del tot. El més probable és que la malaltia segueixi present per molt temps, llevat que es compleixin les mesures i la cobertura de vacunació que es requeriria", ha apuntat.

A més, ha advertit que si alguns grups queden fora de la campanya de vacunació, com els adults joves, "llavors tindrem problemes per eradicar aquesta malaltia". "No crec que haguem de considerar l'eliminació o l'eradicació d'aquest virus com la mesura del nostre èxit. Tindrem èxit si reduïm la capacitat d'aquest virus de matar, portar la gent a l'hospital i destruir les nostres vides des del punt de vista econòmic", ha afegit.

L'organització ha defensat des del primer moment un repartiment equitatiu de les vacunes, perquè siguin empleades, en primer lloc, en sanitaris, persones de risc i majors de 65, i en tots els països del món.

RISC DE COMPRAR VACUNES PER INTERNET

Per la seva banda, l'Organització de Nacions Unides (ONU) ha alertat de la proliferació d'estafes a internet relacionades amb la venda de fàrmacs falsos que, per a la institució, suposen un risc per a la salut.

A l'anomenat com a 'deep web', s'ofereixen vacunes falses amb els noms de diferents farmacèutiques, amb preus que poden oscil·lar des dels 120 dòlars fins a més de mil. Aquests productes en venda podrien contenir material tòxic perjudicial per a la salut.

El major expert de Nacions Unides en cibercrim, Neil Walsh, ha explicat, en declaracions a Efe, que "moltes d'aquestes vacunes no existeixen en absolut. És un frau en sentit estricte: si el compres, no reps res. És una forma molt fàcil d'intentar guanyar diners".

El també director del programa contra el cibercrim de l'Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (ONUDD) ha aclarit que "en cas que es rebi alguna cosa, es pot estar segur que no serà la vacuna real. En el millor els casos serà un placebo, i en el pitjor pot tenir elements químics perjudicials".

Noticias relacionadas

contador