l ue ne renouvellera pas l an prochain ses contrats avec astrazeneca et j j rapporte la stampa
119,88£
  • -0,38£
  • -0,32%

La Unió Europea no renovarà el seu contracte per al subministrament de vacunes contra la Covid-19 amb AstraZeneca més enllà del mes de juny. Així ho ha anunciat el comissari europeu per al Mercat Interior, Thierry Breton, que justifica aquesta decisió pels problemes de la companyia farmacèutica per complir l'estipulat amb el lliurament de dosi fins al moment. Alhora, Europa ha confirmat un contracte per a la compra de 1.800 milions de dosis amb Pfizer.

"No anem a renovar les comandes després de juny. Veurem què passa", ha declarat Breton a France Inter aquest diumenge. Unes paraules que han acabat de confirmar una cosa que ja estava sobre la taula des que la Comissió Europea va presentar, al mes passat, una demanda contra AstraZeneca per haver incomplert el seu compromís de lliurar als Estats membre les dosis contractades de la seva vacuna contra el coronavirus.

I és que els problemes d'AstraZeneca per complir amb els repartiments de la vacuna que ha elaborat al costat de la Universitat d'Oxford estipulats en el contracte amb la UE s'han enfrontat des de fa mesos a la companyia amb la Comissió Europea. Estava previst que durant el primer trimestre del l'any lliurés 120 milions de dosis, i només en va enviar 30 milions, recorda Europa Press.

De fet, cal destacar que Brussel·les va arribar a remetre una carta a AstraZeneca per iniciar un procediment amistós de resolució de disputes, encara que després de constatar que aquest pas intermedi no facilitava una solució, l'Executiu comunitari va prendre la decisió d'elevar l'assumpte a la justícia belga, que ara haurà de prendre una decisió.

1.800 MILIONS DE DOSI MÉS DE PFIZER

No obstant això, la UE no s'ha quedat de braços creuats, i per evitar problemes de subministrament i comptar amb totes les dosis necessàries per immunitzar la població, al mateix temps que anunciava que no renovarà el contracte amb AstraZeneca confirmava un acord amb Pfizer per adquirir unes 1.800 milions de dosis més de la vacuna que la farmacèutica nord-americana ha elaborat al costat de l'alemanya BioNTech.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, anunciava aquest dissabte el nou contracte de compra amb BioNTech i Pfizer per comptar amb 900 milions de vacunes contra el coronavirus per a tota la UE durant el període 2021-2023, amb una opció de compra per una altra quantitat equivalent, cosa que podria elevar el contingent total fins a les 1.800 milions de dosis.

De fet, la mateixa Von der Leyen va avançar ja l'abril les converses amb el laboratori per concretar aquest acord de compra, que ja només necessitava el vistiplau formal del Col·legi de Comissaris. L'objectiu de la UE no és només elevar la quantitat de dosis disponibles per atendre la població, sinó també preparar-se per possibles noves variants, comptar amb recursos per a la vacunació de menors i reforçar immunitzacions.

Noticias relacionadas

contador