ep la ministra de politica territorial y funcion publica carolina darias
EUROPA PRESS/R.Rubio.POOL - Europa Press

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat aquest dilluns a València que l'objectiu d'arribar al 70% de la població espanyola vacunada al llarg de l'estiu "està a l'abast de la mà" i ha anunciat que el 15 d'abril arribaran les primeres 300.000 dosis de Janssen.

Darias, que ha mantingut una reunió amb la consellera de Sanitat de la Comunitat Valenciana, Ana Barceló, per abordar la situació actual de la pandèmia i el pla de vacunació en aquesta regió, ha assenyalat que Setmana Santa ha estat una "gran setmana" amb més de dos milions de dosis injectades de Pfizer, Moderna i AstraZeneca i que "estem al camí de la immunització col·lectiva".

A més, ha avançat que a partir d'avui arribaran tots els dilluns 1.200.000 dosis de la vacuna de Pfizer i que el 15 d'abril ho faran les 300.000 primeres dosis de fins a 5,5 milions, entre abril i juny, de la vacuna de Janssen, de la qual s'administra una sola dosi.

"És fonamental que sigui la vacuna la que guanyi temps al virus", ha afirmat la ministra, que respecte a la situació epidemiològica ha indicat que s'està "sortint" de la zona vall amb una "tendència alcista", tot i que creu que és "aviat" per saber si Espanya està en una quarta onada sense tenir les dades dels últims festius de la Setmana Santa.

Fins llavors, ha assegurat que "les vacunes estan fent la seva feina", perquè gairebé tots els usuaris de residències i treballadors sanitaris i sociosanitaris estan vacunats i "gairebé" ja no hi ha brots als centres de gent gran. També ha ressaltat l'"escassíssim rebuig, gairebé testimonial" a voler vacunar-se.

L'objectiu ara, ha insistit, és que totes les vacunes vagin destinades als més grans de 60 anys. La vacunació dels més grans de 80 està completada al 77% amb una dosi, encara que la titular de la cartera s'ha mostrat convençuda que se superarà el 80% quan s'actualitzin les dades després de Setmana Santa. Ha agraït a les comunitats que han seguit vacunant i l'esforç dels professionals de la salut pública que "estan extenuats".

Tot això demostra, segons la seva opinió, que és possible complir la meta de tenir el 70% de la població vacunada "al llarg d'estiu" i "si pot ser amb la dues dosis". Això sí, ha recordat que la població en edat de vacunar va a partir dels 16-18 anys i que l'objectiu del Govern "sempre" ha estat l'estiu i no per trimestres.

Darias ha defensat que és un full de ruta compartit entre totes les comunitats autònomes i ha rebutjat entrar en una "carrera" per veure qui vacuna més ràpid. "L'única cursa és la de guanyar temps al virus. Es tracta de córrer bé", ha reivindicat.

NOVES VACUNES I LIBERALITZACIÓ PATENTS

Per aconseguir-ho, ha insistit que Espanya acatarà totes les recomanacions de l'Agència Europea del Medicament (EMA) i que seria "fantàstic" que s'autoritzessin les tres vacunes en estudi: CureVac (ja contractada per la UE), Novavax (amb part de la producció a Espanya) i Sputnik.

La titular de Sanitat ha confiat que Europa pugui signar "en breu" el contracte amb la segona, produïda a O Porriño (Galícia), mentre ha recordat que l'última vacuna russa comporta un retard, perquè està fora de la Unió Europea i requereix d'inspeccions per tècnics comunitaris.

D'altra banda, preguntada per la carta que va enviar el president de la Generalitat, Ximo Puig, perquè Europa liberalitzi les patents de vacunes, ha advocat per deixar "marge" perquè l'estudiï la UE i per veure quina és la seva posició, tot i que creu que és una possibilitat que "té les seves arestes" per la dificultat de transferir tecnologia entre empreses.

"El camí és seguir augmentant la producció de dosis", ha defensat citant Pfizer com a exemple, després de recordar que Espanya va ser dels primers països a establir un pla d'accés universal a les vacunes perquè, "com diu Pedro Sánchez, també és la millor base de política econòmica".

Noticias relacionadas

contador