ep un medico militar cuida a un enfermo de coronavirus en un hospital en china a 1 de febrero de
Agencia Xinhua

Espanya ha confirmat en les últimes hores fins a vuit casos positius per coronavirus relacionats amb el focus del virus registrat al nord d'Itàlia i que es localitzen a Tenerife, Barcelona, Madrid i Castelló. Aquests se sumen als dos ja registrats en La Gomera i Mallorca, tots dos turistes, que han estat donats d'alta i eleven a 10 el total d'afectats a Espanya. La Comunitat de Madrid ha confirmat aquest dimecres un segon cas de coronavirus: una persona que va viatjar a Itàlia i estava sent atesa a Fundació Jiménez Díaz i que ara serà traslladada a l'hospital Carles III. Se suma al d'ahir, un home de 24 anys que també va estar de viatge a Itàlia i que ha estat atès al seu domicili.

En el cas català, es tracta d'una pacient resident a Barcelona que havia viatjat al nord d'Itàlia durant els últims dies, mentre que el cas valencià es tracta d'un home que havia anat a l'hospital La Plana, a Vila-real (Castelló).

La consellera de Sanitat de Catalunya, Alba Vergés, ha assegurat que la dona de 36 anys d'origen italià que ha estat diagnosticada amb el nou coronavirus es troba en estat "lleu" i es va contagiar en un viatge realitzat la setmana passada a Itàlia, concretament a la zona afectada pel brot, que ja ha provocat la mort de set persones i afectat a més de 200.

"Es tracta d'una dona de 36 anys que resideix a Barcelona i que va viatjar la setmana passada a Itàlia. Ella mateixa va ser a l'Hospital Clínic perquè en tenia símptomes. Se li va fer una analítica i va donar positiu, per la qual cosa el protocol ha funcionat", ha dit Vergés a l'entrada a la reunió extraordinària del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut sobre el coronavirus, convocada aquest dilluns pel ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Dit això, Vergés ha assegurat que la simptomatologia de la pacient "no preocupa", si bé ha informat que ja s'estan analitzant els contactes que hagi pogut mantenir durant aquests dies per detectar si ha contagiat el nou coronavirus a d'altres persones.

Finalment, i respecte als protocols que s'estan duent a terme, "i que funcionen", Vergés ha recordat que són "vius" i que si sorgeixen nous focus es podran anar "canviant les definició del cas". "Veurem totes les informacions, de moment som aquí i ho seguirem tot absolutament minut per minut", ha resolt.

Els responsables de Salut de la Generalitat ja han identificat totes les persones que han estat en contacte amb la malalta. Són unes 25. Encara que totes estan sanes, s'ha decretat per a elles un aïllament domiciliari de 14 dies. Estaran supervisades pels professionals de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica per veure si desenvolupen cap símptoma.

ALTRES DOS ANTERIORS

El primer cas diagnosticat a Espanya va ser el d'un ciutadà alemany que va donar positiu a La Gomera. Fa uns dies, es confirmava el segon cas, un home britànic que es trobava a Mallorca. En tots dos casos, els dos pacients ja han estat donats d'alta.

Noticias relacionadas

contador