ep archivo   la presidenta del banco santander ana patricia botin 20231220083104
Juan Barbosa - Europa Press - Archivo

Santander va obtenir un benefici atribuït rècord d'11.076 milions d'euros el 2023, un 15,3% més en euros corrents que el 2022, gràcies al “fort creixement dels ingressos, especialment a Europa, a l'augment del nombre de clients i a un bon control de costos, que va neutralitzar de sobres l'increment previst de les dotacions", segons ha destacat aquest dimecres l'entitat en un comunicat. Al quart trimestre, el benefici atribuït va augmentar un 28% enfront del quart trimestre del 2022, fins als 2.933 milions d'euros.

  • 4,86€
  • 1,17%

Els ingressos es van elevar un 11%, fins als 57.647 milions d'euros. L'augment tant de l'activitat dels clients com dels tipus d'interès va propiciar un increment del 12% del marge d'interessos, fins als 43.261 milions. Els ingressos per comissions van augmentar un 2,3% (12.057 milions) gràcies a la venda de productes de valor afegit, especialment als negocis globals. El marge d'interessos i els ingressos per comissions representen més del 95% dels ingressos totals del grup.

El banc ha complert tots els objectius fixats per al 2023: augment dels ingressos del 13% (objectiu d'increment a doble dígit), millora de l'eficiència, fins al 44,1% (enfront de l'objectiu entre el 44% i el 45%), cost del risc de l'1,18% (en línia amb estar per sota de l'1,2%), Trencament del 15,1% (enfront de l'objectiu de superar el 15%) i ràtio de capital CET1 fully loaded del 12,3% (amb l'objectiu de superar el 12%). Per al 2024, el grup té els objectius següents: creixement dels ingressos d'un dígit mitjà, millorar l'eficiència fins a situar-la per sota del 43%, mantenir el cost del risc a l'entorn de l'1,2%, assolir un ROT del 16%, i mantenir la ràtio de capital CET1 fully loaded per sobre del 12%.

santander resultados 4t 2023

El banc explica també que durant l'any va augmentar la rendibilitat i el valor per als accionistes, amb un retorn sobre el capital tangible (RoTE) del 15,1% (+1,7 punts percentuals), un benefici per acció (BPA) de 0,65 euros, un 21,5% més, i un valor comptable tangible (TNAV) per acció de 4,76 euros a finals d'any. "Si es té en compte el dividend en efectiu abonat al maig contra els resultats del 2022 i el dividend a compte amb càrrec als resultats del 2023 pagat al novembre, la creació de valor (TNAV més dividend en efectiu per acció) va augmentar un 15%”, apunta Santander, que destaca que el 2023 “el valor creat per als accionistes va ser de 10.250 milions d'euros”.

"El 2023 ha estat un any clau per a Santander: hem aconseguit resultats rècord i hem aconseguit tots els objectius de la manera correcta. Tenim cinc milions de nous clients i hem augmentat els ingressos i el benefici a doble dígit, i el TNAV més dividend en efectiu per acció va créixer un 15%. Això permetrà retornar als accionistes 5.500 milions d'euros pels resultats", ha dit Ana Botín, presidenta de Banco Santander.

Després d'això, ha afegit que l'objectiu és "donar resultats a curt termini i assegurar que creixen i són sostenibles en el futur, i estic convençuda que el 2024 serà encara millor per a Santander, amb inèrcia positiva a la majoria dels nostres negocis, malgrat els riscos geopolítics més grans i l'alentiment de l'economia global".

Botín ha comentat també que "l'execució de l'estratègia pel nostre equip, i la solidesa i la diversificació del nostre model ens permetran seguir creixent i millorant la rendibilitat, amb l'objectiu d'assolir un ROT del 16% el 2024".

DIPÒSITS I FONS

D'altra banda, al compte de resultats Santander destaca que els recursos de clients (dipòsits més fons d'inversió) van créixer un 4%, amb un augment dels dipòsits del 2%, recolzat tant a clients minoristes com a empreses. "Els clients van continuar utilitzant l'excés de dipòsits per amortitzar deute, especialment hipotecari", explica. Per això, així com per la reducció de la demanda en alguns mercats a causa de la pujada dels tipus d'interès, el volum de préstecs totals va caure un 1%, encara que el finançament al consum va créixer un 6%.

"La cartera de préstecs i dipòsits del banc està molt diversificada per línies de negoci i geografies", detalla el grup, que diu que els dipòsits "mantenen una estructura estable": aproximadament el 75% són transaccionals i més del 80% dels dipòsits minoristes estan assegurats amb sistemes de garantia de dipòsits.

El banc, que ja té 165 milions de clients, remarca també que les dotacions per insolvències van augmentar el 19%, en línia amb el previst en un context de tipus alts i inflació, per la normalització als Estats Units i Mèxic, i la més gran cobertura de la cartera hipotecària en francs suïssos a Polònia. La qualitat creditícia "es va mantenir sòlida", amb un cost del risc de l'1,18%, en línia amb l'objectiu fixat per al conjunt de l'any de situar-se per sota de l'1,2%. La ràtio de morositat es va mantenir "pràcticament estable" al 3,14%.

DIVIDENDS

Al novembre, Banco Santander va pagar un dividend en efectiu a compte dels resultats del 2023 de 8,10 cèntims d'euros per acció, xifra que suposa un augment del 39% enfront del seu equivalent de l'any anterior. I al setembre, el banc havia llançat un programa de recompra d'accions per un import màxim de 1.310 milions d'euros, que ja s'ha completat.

El payout objectiu de Santander (la proporció dels beneficis distribuïts als accionistes) va augmentar del 40% al 50% del benefici atribuït, en línia amb la nova política de retribució als accionistes anunciada a l'Investor Day del febrer de l'any passat. La remuneració a compte dels resultats del 2023 ha superat els 2.600 milions d'euros.

Si s'apliqués el mateix payout per al segon dividend a càrrec dels resultats del 2023, el pagament total en efectiu per acció seria aproximadament un 50% superior al de l'exercici anterior, i la quantitat destinada als accionistes (dividend en efectiu i recompra de accions) seria de 5.500 milions d'euros, xifra que suposa una "rendibilitat equivalent anualitzada per sobre del 9%".

MERCATS I NEGOCIS GLOBALS

D'altra banda, Santander remarca que la diversificació geogràfica i de negocis del grup “continua propiciant un creixement consistent i rendible”. I és que el fort creixement a Europa el 2023 "va compensar amb escreix" l'increment de les dotacions a Amèrica del Nord i Amèrica del Sud. Els negocis globals "van registrar un altre any sòlid, evidenciant així el valor de la xarxa global del grup", comenta Santander, que destaca que els ingressos "van ser especialment bons" a Wealth Management & Insurance (+22%) i Corporate & Investment Banking (+17%).

Cal recordar que el 2023 el grup va fer una sèrie de canvis per englobar els resultats en cinc negocis globals, que han passat a ser els nous segments principals des del gener del 2024: Retail & Commercial Banking (que consolida tota la banca al detall i comercial del banc globalment), Digital Consumer Bank (que aglutina el negoci de finançament al consum del grup), Payments (PagoNxt i Cards), i les unitats que ja són globals Corporate & Investment Banking (CIB) i Wealth Management & Insurance.

A Europa, el benefici atribuït va ser de 5.482 milions d'euros, un 44% més, "gràcies al fort creixement a tots els mercats dels ingressos, principalment al marge d'interessos, que va compensar la pujada de costos, el gravamen temporal als ingressos a Espanya i les dotacions per la cartera en francs suïssos a Polònia". Els crèdits i dipòsits "es van reduir a causa dels tipus d'interès més alts i de les amortitzacions anticipades", i els fons d'inversió van créixer el 12%.

D'altra banda, el benefici atribuït a Amèrica del Nord va assolir els 2.354 milions d'euros, un 18% menys, ja que "el sòlid comportament de Mèxic es va veure neutralitzat per més dotacions, en línia amb el previst, i uns costos de finançament més alts als Estats Units". Allà el crèdit va créixer un 3%, amb pujades a Mèxic i als Estats Units, mentre que els dipòsits van augmentar el 4% (Estats Units, un 1% i Mèxic, un 10%).

A Sud-amèrica, el benefici atribuït va baixar un 17%, fins als 3.038 milions d'euros, per l'augment dels costos i les provisions més grans. Al Brasil, el benefici ha caigut un 25% ja que “el creixement de clients i el bon comportament dels ingressos per comissions es van veure neutralitzats per un augment dels costos derivats de la inflació i de les provisions”. A la regió, els crèdits i els dipòsits van augmentar un 7% i un 15%, respectivament. Al Brasil, el crèdit va augmentar un 6% i els dipòsits, un 13%.

Noticias relacionadas

contador