ep archivo   avion de ryanair 20221028075902
DIPUTACIÓN DE MÁLAGA - Archivo

Ryanair ha presentat aquest dilluns els seus resultats, i ha tornat a beneficis en presentar guanys de 1.370 milions d'euros al primer semestre fiscal. Ho ha aconseguit gràcies al "tràfic rècord" del segon trimestre, i recolzant-se també a la "forta fiabilitat operativa" i a les "sòlides tarifes d'estiu", que durant el segon trimestre van ser un 14% superiors als preus anteriors a la Covid- 19. Tot i això, el conseller delegat de l'aerolínia, Michael O'Leary, ja ha alertat que la recuperació de la resta de l'any "segueix sent fràgil".

La aerolínia de baix cost ha aconseguit aquests guanys enfront de les pèrdues de 48 milions d'euros del mateix període de l'exercici precedent. Així mateix, aquest primer semestre fiscal Ryanair ha ingressat 6.620 milions d'euros, un 207% més que els 2.150 milions dels mateixos sis mesos de l'any anterior. I durant el període, els costos operatius han pujat fins als 4.980 milions, enfront dels 2.200 milions d'un any abans.

Durant aquest primer semestre, ha explicat Ryanair, el trànsit d'estiu es va recuperar "fortament" fins als 95,1 milions de passatgers, des dels 39,1 milions de l'any anterior. Així mateix, les tarifes del primer semestre van augmentar, cosa que ha ajudat a obtenir aquests resultats, i s'ha procedit a l'obertura de 15 noves bases i 770 noves rutes al primer semestre.

Ryanair també explica que té el combustible de l'exercici 23 cobert en un 81% a 67.000 dòlars (l'exercici 24 està cobert en un 50% a 93.000 dòlars), i la inversió en avions està coberta a 1,24 euros per dòlar fins a l'any fiscal 26.

D'altra banda, durant aquests primers sis mesos del seu exercici fiscal, l'aerolínia ha aconseguit reduir el deute net fins als 500 milions d'euros el 30 de setembre (des de 1.450 milions d'euros que tenia el 31 de març).

"Les aerolínies del nostre Grup van aconseguir un rendiment operatiu líder al sector i una sòlida recuperació del trànsit al primer semestre. Aquest estiu vam operar al 115% de la nostra capacitat abans de la Covid, vam realitzar més de 3.000 vols diaris i vam registrar un trànsit rècord durant els pics del semestre malgrat les interrupcions de l'ATC sense precedents i els lamentables retards en la seguretat dels aeroports”, ha apuntat O'Leary.

El conseller delegat de l'aerolínia ha explicat també que "durant els últims tres anys, nombroses aerolínies han fet fallida i moltes companyies aèries tradicionals (incloent-hi Alitalia, TAP, SAS i LOT) han retallat significativament les seves flotes i la seva capacitat de passatgers, fins i tot mentre es 'dopaven' amb paquets d'ajuda estatal de milers de milions d'euros”. Segons O'Leary això ha creat "enormes oportunitats de creixement" per a Ryanair, de manera que ara el Grup està "ben situat per augmentar la rendibilitat i el trànsit fins als 225 milions anuals a l'exercici 26".

Així mateix, el CEO de Ryanair s'ha referit a la inflació i als reptes que planteja per al sector de l'aviació. Segons la seva opinió, "la preocupació per l'impacte de la recessió i l'augment de la inflació dels preus al consum al model de negoci de Ryanair ha estat molt exagerada durant els últims mesos". De fet, ha dit que com a aerolínia baix cost esperen "créixer amb força en una recessió, ja que els consumidors no deixaran de volar, sinó que es tornaran més sensibles als preus". I remarca que mentre que la majoria dels competidors de la UE han retallat la seva capacitat fins a un 20% aquest hivern, “Ryanair oferirà un 10% més de seients que abans de la pandèmia”.

Encara que O'Leary no és aliè als problemes que poden sorgir durant el que resta d'any. Tal com ha apuntat, "la recuperació per a la resta de l'any fiscal 23 continua sent fràgil i encara es podria veure afectada per noves variants de Covid o per esdeveniments geopolítics adversos com Ucraïna". Tot i això, ha incidit, "les reserves futures (tant de trànsit com de tarifes) continuen sent fortes durant el període escolar d'octubre i el període de viatges de Nadal".

Per això, a Ryanair "esperem evitar que es repeteixin els tancaments d'òmicron de l'any passat, que van perjudicar el Nadal passat amb tan poca antelació. Com és normal, durant aquesta època de l'any no tenim gairebé cap visibilitat del quart trimestre, que és tradicionalment el nostre trimestre més feble i que aquest any no té cap benefici de Setmana Santa”, ha conclòs.

L'aerolínia està esperant que Boeing compleixi els seus compromisos de lliurament per sumar nous avions a la seva flota, però malgrat això ha elevat les previsions de trànsit per a l'any fiscal 23 fins als 168 milions de passatgers (anteriorment 166,5 milions).

"Si tenim la sort d'evitar successos tan negatius com la Covid i Ucraïna al segon semestre, gràcies a la nostra forta recuperació del trànsit, les nostres avantatjoses cobertures de combustible i divises i el nostre creixent lideratge en costos i quota de mercat davant dels competidors, esperem minimitzar les nostres pèrdues hivernals, cosa que ens permetria obtenir un PAT a l'exercici 23 (abans dels efectes excepcionals) d'entre 1.000 i 1.200 milions d'euros”, ha comentat O'Leary.

Es tracta d'una "prudent orientació" que "seguirà depenent en gran mesura que no patim esdeveniments adversos aquest hivern (com va passar el passat, que estaven clarament fora del nostre control)". ha insistit.

Noticias relacionadas

contador