illustration d archives qui montre le logo d asml

ASML, una de les empreses de semiconductors més importants del món, ha presentat aquest dimecres els resultats del quart trimestre i del conjunt del 2023, any durant el qual ha aconseguit un benefici net de 7.839 milions d'euros, xifra que suposa un 39,3 % més que a l'exercici anterior. Els seus títols s'han disparat més del 9% a la borsa.

  • 851,00€
  • 1,23%

Els ingressos de l'any s'han incrementat un 30%, en arribar als 27.559 milions d'euros. El 2023, a més, el marge brut ha arribat al 51,3%, per sobre del 50,5% registrat l'any anterior. La companyia ha explicat que espera que les vendes es mantinguin al mateix nivell el 2024.

De fet, ASML projecta unes vendes netes pel primer trimestre del 2024 entre 5.000 i 5.500 milions d'euros, i un marge brut entre el 48% i el 49%.

Pel que fa al quart trimestre, el benefici s'ha situat en 2.048 milions, mentre que els ingressos han arribat als 7.237 milions. El marge brut durant els darrers tres mesos de l'any s'ha situat al 51,4%.

Però el que és realment cridaner ha estat l'augment de les comandes rebudes. El conjunt de l'any han estat de 20.040 milions, un 34,7% menys que el 2022, però entre l'octubre i el desembre n'han sumat 9.186 milions d'euros, un rècord històric.

Segons el CEO de la companyia, Peter Wennink, han aconseguit superar les seves pròpies previsions amb les vendes i el marge brut al quart trimestre, de manera que ASML ha segellat un "sòlid 2023".

"La indústria de semiconductors segueix travessant el fons del cicle. Tot i que els nostres clients encara no estan segurs de la manera que prendrà la recuperació del mercat de semiconductors aquest any, hi ha alguns senyals positius", ha explicat el directiu.

Segons la seva opinió, "els nivells d'inventari al mercat final de la indústria continuen millorant i els nivells d'utilització de les eines litogràfiques estan començant a millorar. La nostra forta entrada de comandes al quart trimestre dona suport clarament a la demanda futura", ha afirmat.

I ha explicat que "tot i els resultats positius, mantenim la nostra visió conservadora per a l'any total i esperem que els ingressos del 2024 siguin similars als del 2023". "També esperem que el 2024 sigui un any important per preparar-nos per al creixement significatiu que esperem per al 2025", ha remarcat Wennink.

DIVIDENT

Sobre la retribució a l'accionista, ASML ha apuntat que té intenció de declarar un dividend total per a l'any 2023 de 6,10 euros per acció ordinària, xifra que suposa un augment del 5,2% en comparació amb el 2022. "Es pagarà un dividend a compte d'1,45 euros per acció ordinària el 14 de febrer del 2024", ha detallat la companyia.

A més, ha indicat que amb aquest dividend a compte i els dos dividends a compte d'1,45 euros per acció ordinària pagats el 2023, “això dona lloc a una proposta de dividend complementari a la Junta General d'1,75 euros per acció ordinària".

Finalment, ASML ha remarcat que al quart trimestre no va comprar accions sota l'actual programa de recompra del 2022-2025.

Segons els experts de Bankinter, els resultats del quart trimestre "han estat bons", però creuen que "la feblesa de les guies per al proper trimestre podria pesar en la cotització". De moment això no ha passat, ja que ASML està disparada a la borsa, i potser sigui per un altre apunt que fan aquests analistes: "La significativa fortalesa de la cartera de comandes permet pensar que la companyia a mitjà termini segueix mantenint intacte el seu potencial de creixement".

Els estrategs de Sabadell, per la seva banda, posen en valor el bon acompliment del quart trimestre, durant el qual "les comandes ressorgeixen". ASML, diuen, "manté la perspectiva del 2024 com un any de transició, pla en vendes davant del 2023", i "destaca positivament la cartera de comandes del quart trimestre, que està molt per sobre del que s'esperava (9.186 milions euros, 2,6x enfront del que esperava el consens)".

Es tracta de la dada més elevada de la història de la companyia. A més, a Sabadell recorden que encara que la companyia veu "senyals positius de recuperació de la demanda", també ha insistit que "persisteix la incertesa respecte a la fortalesa de la recuperació del cicle". Per això al banc esperen una "acollida amb biaix positiu de les xifres de la companyia, que el 2024 puja un +5% enfront de l'Euro STOXX 50".

Noticias relacionadas

contador