ep archivo   luis gallego consejero delegado de iag
EUROPA PRESS - Archivo

Després de dos anys de pèrdues causades pels efectes de la pandèmia, IAG torna als guanys el 2022, un exercici durant el qual va registrar un benefici net de 431 milions d'euros, en contrast amb els números vermells de 2.933 milions del 2021. No obstant això, la companyia creu que encara no ha arribat el moment dels dividends i la remuneració a l'accionista dependrà de la "capacitat per pagar dividends a la companyia", entre d'altres coses.

IAG

  • 2,06€
  • -2,92%

Per part seva, els ingressos es disparen fins als 23.066 milions d'euros, xifra que suposa gairebé triplicar els d'un any abans. D'aquesta xifra, 19.458 milions correspon a ingressos per passatge. El benefici de les operacions també millora, fins a arribar als 1.256 milions, enfront de les pèrdues de 2.765 milions del 2021.

El 31 de desembre del 2022, IAG comptava amb una liquiditat de 13.999 milions d'euros, un 16,7% més des dels 12.000 milions d'euros registrats al final del 2021, mentre que el deute net es rebaixa un 10%, fins als 10.385 milions d'euros, impulsada pel benefici de les operacions i unes entrades de capital circulant significatives.

Per a Luis Gallego, conseller delegat d'IAG, “el 2022 va ser un any de recuperació sòlida, impulsada per una demanda de vacances sostinguda i la reobertura dels mercats. Estem transformant els nostres negocis amb l'objectiu de tornar als nivells de beneficis anteriors a la COVID-19 als propers anys, a través d'importants iniciatives per millorar l'experiència del client i el rendiment operatiu”.

També ha afegit que, "aquest any, continuem observant una sòlida evolució de les reserves, alhora que som conscients de les incerteses macroeconòmiques globals". Així, el 2023 IAG espera que continuï la recuperació dels beneficis i preveu que el benefici de les operacions abans de partides excepcionals de l'exercici complet oscil·li entre 1.800 i 2.300 milions d'euros, basat en els tipus de canvi i els preus dels contractes a termini de combustible d'aviació actuals.

Tot i això, "som conscients de la incertesa a l'entorn macro i en la inflació en el combustible i altres costos", matisa la companyia, que assegura tenir el compromís de generar valor a llarg termini per als accionistes i confiar que els beneficis de les operacions tornin als nivells anteriors a la pandèmia de la COVID-19 als propers anys.

Cal destacar que hores abans de la presentació de resultats IAG anunciava l'adquisició del 80% restant que quedava per comprar d'Air Europa per un import de 400 milions d'euros, que se suma als 100 milions ja acordats l'agost de l'any passat per una participació del 20%. "L'acord per adquirir Air Europa, subjecte a les aprovacions regulatòries entre altres, cosa que podria estendre's al voltant de 18 mesos, ens permetrà donar la benvinguda al grup a una altra aerolínia líder i fer créixer Madrid com a hub, oferint una porta d'entrada a Llatinoamèrica i més enllà, brindant beneficis als clients, treballadors i accionistes", ha comentat Gallego.

Noticias relacionadas

contador