ep archivo   logo de endesa 20231204115004
ENDESA - Archivo

Endesa ha comunicat aquest dimecres els resultats del 2023, exercici que ha tancat amb un benefici net de 742 milions d'euros, un 71% menys que a l'exercici precedent. Segons ha explicat la companyia, l'any ha estat “marcat per impactes extraordinaris”. Hi ha influït especialment "el menor Ebitda, les amortitzacions i pèrdues més grans per deteriorament, i l'augment dels costos financers, afectats també per una negativa actualització financera de provisions".

  • 17,60€
  • -0,28%

El benefici ordinari net s'ha situat, per la seva banda, en 951 milions d'euros, xifra que suposa una caiguda del 60% respecte als 2.398 milions recollits el 2022. I és que, ha detallat la companyia, l'exercici s'ha vist” impactat per circumstàncies extraordinàries, especialment en el negoci del gas i de caràcter regulador”.

"L'exercici s'enquadra en un context de progressiva normalització del mercat energètic derivada de la caiguda d'un 64% en el preu mitjà del gas (índex TTF) i, en conseqüència, d'un 48% en el preu mitjà al pool elèctric ibèric fins als 87 euros/MWh", ha remarcat la companyia, que explica que també s'ha produït "un descens de la demanda del 2,1% en termes ajustats, cosa que posa encara més de manifest la necessitat de compassar el desenvolupament d'energies renovables amb polítiques d'electrificació de l'economia".

A més d'aquest context operatiu, diu, l'exercici 2023 “ha estat marcat per efectes totalment extraordinaris que han impactat a la companyia, especialment en el negoci del gas i de caràcter regulatori, com han estat els efectes de la minoració de preus (clawback) o l'impost de l'1,2% sobre els ingressos liberalitzats".

L'Ebitda (resultat brut d'explotació) s'ha situat als 3.777 milions d'euros l'any, xifra que suposa un 32% menys que a l'exercici precedent, quan va ser de 5.565 milions, com a resultat d'impactes extraordinaris en el negoci del gas i provisions per a digitalització. En concret, Endesa assenyala que s'inclou "un impacte negatiu pel retroactiu de 450 milions, resultat d'un laude arbitral sobre un contracte de subministrament de gas, i el registre d'una provisió per a digitalització de 165 milions", mentre que el 2022 va comptar amb l'"impacte positiu de la venda del negoci de mobilitat elèctrica a la matriu Enel". En termes comparables, Endesa ha aconseguit un Ebitda de 4.392 milions, un 18% menys que el 2022.

Malgrat això el 2023 el grup ha aconseguit una "sòlida generació de caixa" gràcies a la "positiva gestió del capital circulant regulatori (adobs pendents de saldos regulatoris a la companyia per part de les administracions públiques)", que eleva el flux de caixa al tancament de l'any fins als 4.697 milions d'euros. El capital circulant regulatori, però, s'ha reduït fins als 554 milions.

Endesa destaca, a més, que durant l'any ha afegit 600 megawatts (MW) de nova capacitat renovable, assolint els 9.900MW. Incloent-hi la nuclear, ja arriba al 78% de la seva capacitat instal·lada peninsular lliure d'emissions de CO2. I el 80% de la producció peninsular va estar igualment lliure d'emissions, set punts més que el 2022, ha explicat.

El 2023 la companyia, a més, ha tancat la seva última central de carbó peninsular, a As Pontes, i ha avançat en la materialització dels dos primers processos de transició justa a la Península Ibèrica: a Espanya, el d'Andorra (Terol), i a Portugal, el de Pego (regió d'Abrantes).

"Es manté la positiva evolució comercial, amb un creixement del volum de clients elèctrics al mercat lliure fins als 6,9 milions", explica, i diu que el 2023 ha estat "un exercici marcat per un enduriment de les condicions competitives". Amb això, "el nombre total de clients es consolida en 10,5 milions", ha indicat Endesa, que ja suma una xarxa de punts de recàrrega de 19.300, un 39% més.

Per la seva banda, la inversió escomesa l'any puja fins als 2.304 milions –un lleu descens del 2% respecte a l'any anterior, quan es va registrar el rècord històric de la companyia–, destinada en un 72% a la xarxa de distribució i les renovables (repartit en un 38% i un 34%, respectivament). A la generació convencional s'hi ha dedicat un altre 15% de la inversió anual, mentre que el negoci de comercialització de llum, gas i serveis de valor ha absorbit un 12%.

El grup té ja venuda per endavant el 95% de la seva producció pròpia per al 2024 i al voltant del 85% el 2025 i el 50% el 2026, cosa que situa l'empresa en una "situació favorable en l'actual context de normalització progressiva dels preus majoristes".

Endesa explica també que està avançant en el procés de venda d'una participació minoritària a la seva cartera de projectes fotovoltaics en operació, "trobant-se actualment a la fase final del procés". No en dona més detalls.

José Bogas, conseller delegat d'Endesa, assenyala que "després d'un 2023 afectat per circumstàncies extraordinàries, mantenim per a aquest exercici un retorn al camí de creixement basat en la normalització de les condicions del mercat". En concret, apunta, "confiem en una normalització dels marges del negoci del gas i de la generació convencional".

"Preveiem, a més, un impacte molt limitat de l'actual context de preus gracies a la nostra estratègia de venda anticipada de la producció pròpia. Per tot això, reconfirmem els objectius anunciats en el Capital Markets Day passat: aconseguir un Ebitda d'entre 4.900-5.200 milions, xifra que suposaria una alça d'entre l'11% i el 18%, i elevar entre el 60% i el 70% el benefici ordinari net, fins al rang de 1.600-1.700 milions”.

Noticias relacionadas

contador