ep el consejero delegado de endesa jose damian bogas interviene durante un almuerzo coloquio en la
Eduardo Parra - Europa Press

Endesa ha presentat un benefici de 2.541 milions d'euros el 2022, un 77% més que el 2021, i ha proposat un dividend d'1,585 euros, xifra que suposa un 10% més que durant l'exercici anterior i un 6% més del previst per l'empresa.

  • 17,10€
  • -0,20%

Endesa ha explicat la pujada del seu benefici "per dos factors: el bon comportament del negoci del gas en conjunt i el deteriorament substancialment menor respecte del 2021 en el valor dels negocis extrapeninsulars".

"Cal considerar que, el 2021, el resultat net consolidat d'Endesa es va veure afectat negativament en 489 milions pel deteriorament del negoci als territoris no peninsulars", ha afegit en nota de premsa.

"El 2022 es confirma com l'exercici amb els preus elèctrics més alts de la història d'Espanya. La volatilitat del preu del gas és, sens dubte, el motiu fonamental d'això, malgrat que durant l'últim trimestre de l'any s'ha apreciat una moderació pel fet que la cotització del gas s'ha acostat als nivells del setembre del 2021", ha destacat.

La filial del grup energètic italià Enel ha publicat ingressos anuals de 32.896 milions d'euros (+57%), un Ebitda de 5.565 milions (+30%) i un Ebit de 3.687 milions.

"El creixement se sustenta principalment en l'extraordinari context del mercat del gas, que ha fomentat una producció més gran amb cicles combinats de gas, així com un millor rendiment del negoci de compravenda majorista de gas.

Tot això malgrat el pitjor comportament dels negocis comercial –en què Endesa ha mantingut una política de preus raonables en un context de preu elevats–; de renovables, a causa de la baixa producció hidràulica; i de distribució elèctrica, afectat per mesures reguladores", ha assenyalat lʻentitat.

Per part seva, el deute financer net ha augmentat un 23,4%, fins als 10.869 milions d'euros, mentre el flux de caixa operatiu s'ha reduït un 36,2%, fins als 1.672 milions. Les inversions brutes van pujar un 8%, fins als 2.343 milions.

RECORRE L'IMPOST DEL GOVERN

"L'exercici ha estat marcat també per nombroses mesures reguladores tant a nivell europeu com espanyol. Pel que fa a una, la taxa de l'1,2% sobre els ingressos de determinades empreses energètiques aprovada pel govern espanyol, Endesa ha presentat recurs davant l'Audiència Nacional perquè ho considera injustificat i discriminatori. Aquesta mesura se suma al recurs presentat per la patronal elèctrica espanyola Aelec fa una setmana".

La corporació ha afegit que ha registrat "en concepte d'impost de societats 900 milions sobre el benefici del 2022, fet que suposa una taxa efectiva del 25,6%. La contribució fiscal total d'Endesa puja aals 3.843 milions, el 85% corresponent a Espanya, cosa que manté l'empresa entre els cinc contribuents fiscals més importants del país".

DECLARACIONS DEL CONSELLER DELEGAT

José Bogas, conseller delegat, ha comentat que “hem superat amb èxit un dels exercicis més desafiadors dels darrers anys, tant pel context de mercat com per les intervencions reguladores. Retenim i atraiem nous clients gràcies als productes i serveis que permeten aïllar-los dels pics de preus viscuts.

A l'augment del 8% en la inversió el 2022, any durant el qual hem aconseguit la nostra cota històrica més elevada, sumarem una alça del 20% anunciada ja per a aquest 2023. Això mostra el nostre ferm compromís amb la transició energètica a la Península Ibèrica que impulsarà la independència energètica i menors preus elèctrics.

Tot això ens permet oferir una millora substancial de la nostra remuneració a l'accionista, un 10% més que la del 2021, que portarà la rendibilitat per dividend a l'entorn del 9%”.

Noticias relacionadas

contador