ep oficinathomas cook 20181129103603
MICHAEL SCHOFIELD / MICHAEL SCHOFIELD

L'operador turístic britànic Thomas Cook Group ha perdut 163 milions de lliures esterlines (183.200.000 d'euros) durant el seu últim exercici fiscal, finalitzat aquest 30 de setembre, davant els guanys de nou milions (10 milions d'euros) del precedent i després d'encadenar tres exercicis consecutius amb saldo positiu.

  • 0,03£
  • 0,00%

La companyia, que va rebaixar aquesta setmana per tercera vegada les seves previsions anuals, ja havia advertit que el seu resultat net d'explotació ajustat (EBIT) se situaria en 250 milions de lliures esterlines (gairebé 281 milions d'euros), 58 milions de lliures (65 milions d'euros) menys.

La companyia ha decidit suspendre el dividend amb càrrec als comptes anuals després de les pèrdues netes registrades durant l'exercici complet, que inclou un càrrec de 153 milions de lliures esterlines (171.800.000 d'euros) derivats dels costos de transformació del grup, entre d'altres.

El grup va augmentar un 6,4% la seva facturació durant l'exercici fiscal, fins als 9.584 milions de lliures (10.764 milions d'euros), mentre que el benefici de les operacions va ascendir als 97 milions de lliures esterlines (108.900.000 d'euros), xifra que suposa un 57,2% menys.

El conseller delegat de la companyia, Peter Fankhauser, ha tornat a incidir que l'any 2018 va ser "decebedor" per a Thomas Cook durant el qual el negoci de l'operador turístic al Regne Unit es va veure afectat després de quatre anys de creixement dels beneficis en aquest mercat, al qual se suma un entorn més competitiu per a les vacances a Espanya.

L'operador xifra en una retallada de 88 milions de lliures esterlines (gairebé 99 milions d'euros) l'impacte negatiu en els seus marges pel mal acompliment al Regne Unit, que contrasta amb el fort increment dels guanys de les aerolínies del grup, amb uns guanys de 35 milions de lliures esterlines (39 milions d'euros), tot i els costos derivats d'interrupció de vols a Europa.

En termes generals, el resultat net d'explotació ajustat (EBIT) del seu negoci de touroperació en tota la seva xarxa va ser de 161 milions de lliures esterlines (180.900.000 d'euros), un 34,5% menys respecte a l'any anterior.

"Si bé tots els nostres mercats d'origen es van veure afectats, vam veure un impacte particular en el nostre negoci al Regne Unit, on la desacceleració a les reserves es va sumar a un mercat ja competitiu per a les vacances espanyoles", reconeix la companyia, que assenyala que compta amb un pla específic per abordar la caiguda registrada per l'operador turístic al Regne Unit que s'implementarà al llarg de 2019 amb ajustos de capacitat i reemplaçament de paquets més dinàmics.

A Europa continental va veure baixar les seves reserves un 2% en gran mesura per la menor demanda de viatges a les Illes Canàries, destinació clau a l'hivern, i el desviament de viatgers a destinacions competidores (Turquia, Tunísia, i Egipte) buscant alternatives als alts preus d'hotels a l'arxipèlag canari.

Peter Fankhauser sosté que l'any 2018 va ser "decebedor" per a Thomas Cook

El creixement de les seves vendes s'explica pel retorn dels turistes a destinacions com Turquia i Tunísia i Egipte, al Nord d'Àfrica, amb un augment del 44% de la facturació, fins als 545 milions de lliures esterlines (612 milions d'euros). També destaca la demanda a Grècia que es va mantenir forta per cinquè any consecutiu, i que contrasta amb la caiguda del 3% registrada a Espanya, reflex del desplaçament de viatgers cap a altres destinacions.

D'altra banda, el mal acompliment al mercat britànic contrasta amb el fort increment dels guanys de les aerolínies del grup, que van reportar 35 milions de lliures esterlines (39 milions d'euros), tot i els costos derivats d'interrupció de vols a Europa , que li va suposar uns costos de quatre milions de lliures esterlines (4,49 milions d'euros) al negoci aeri del grup i al desafiament de l'augment de capacitat per aprofitar el buit deixat per Air Berlin.

PRIORITATS PER 2019

De cara a 2019, Thomas Cook s'ha marcat com a prioritat reportar guanys, al costat de la generació de flux de caixa. En aquesta línia, se centrarà en una millor gestió de la seva capacitat, abordarà el rendiment dels seus operadors turístics al Regne Unit, impulsarà amb iniciatives innovadores la venda de serveis auxiliars i buscarà millorar els marges de la seva estratègia d'hotels de marca pròpia i implementar un major enfocament i disciplina de costos en tot el grup.

El 30 de setembre, el seu deute net va ascendir als 389 milions de lliures esterlines (437 milions d'euros), gairebé nou vegades més, incloent-hi ajustos per impacte de canvi de divises. La companyia, però, confia a fer progressos en la reducció del seu deute durant els propers anys.

Noticias relacionadas

contador