ep archivo   petroleo
DAVID MCNEW - Archivo

Els preus del petroli es recuperen aquest dimecres de les fortes caigudes que van experimentar aquest dimarts per la por de la recessió. Tot i que aquesta por no ha desaparegut, i continua preocupant l'oferta de cru, l''or negre' avança al voltant d'un 2% després de retallar els guanys de fins al 3% que ha arribat a experimentar.

En concret, el barril de tipus Brent, de referència a Europa, avança més d'un 2% i cotitza als 105,10 dòlars, mentre que el de qualitat West Texas, de referència als EUA, puja un 1,9% fins als 101,34 dòlars. Cal recordar que aquest dimarts el petroli Brent es va deixar un 9,5%, cosa que ja és la seva major caiguda diària des del mes de març passat, mentre que el West Texas va tancar la sessió per sota dels 100 dòlars per primera vegada des de finals d'abril.

Aquest dimecres el cru està vivint una mena de "reinici", diu John Kilduff, soci d'Again Capital LLC, que apunta que "no hi ha dubte que hi ha cobertura de curts i els caçadors de gangues hi estan entrant". Tot i que, recull CNBC, també reconeix que "l'escassetat mundial segueix aquí", encara que la "venda massiva" d'aquest dimarts "ha estat definitivament exagerada".

Per la seva banda, Leon Li, analista de CMC Markets, adverteix que encara que el petroli "se segueix enfrontant al problema de l'escassetat d'oferta, els factors clau que van portar a la forta venda aquest dimarts es mantenen". Fa referència a l'enduriment de les polítiques dels bancs centrals mundials i la probable pujada dels tipus d'interès per part de la Reserva Federal dels EUA.

Són, segons diu, factors que estan pressionant els preus de les primeres matèries, i "per tant, el rebot d'aquest dimecres podria ser una correcció a curt termini per als ossos i és probable que els preus del petroli segueixin sota pressió en un futur proper", conclou.

"El preu del petroli està pressionat per la possibilitat que disminueixi la demanda i, encara que el preu es manté un 34% per sobre, està molt lluny dels màxims registrats als últims mesos. S'espera cada vegada més que la baixada dels preus del petroli, que beneficiaria tant les empreses com els consumidors, pugui conduir a un ajustament dels patrons d'inversió i despesa que apuntali una economia trontollant", assenyala per part seva Richard Hunter, cap de mercats d'Interactive Investor.

ESTABILITAT, PERÒ QUANT DURARÀ?

Russ Mould, director d'inversions d'AJ Bell, s'ha referit a la recuperació del petroli d'aquest dimarts en un comentari, però es fa una pregunta: "Quant durarà aquesta estabilitat?". Com explica, d'una banda "una recessió podria reduir fàcilment la demanda de petroli" i, de l'altra, "l'oferta continua sent escassa, per la qual cosa potser no es produeixi una gran caiguda dels preus, si el món s'atura econòmicament".

Segons la seva opinió, el rebot del cru ha donat cert "suport als mercats", però avisa que "no ens hem d'enganyar pensant que és el començament d'una gran recuperació. És probable que els mercats segueixin sent volàtils a curt termini", conclou.

Noticias relacionadas

contador