• D'altra banda, els curts tornen a estar per sobre del 16% en DIA, després d'una caiguda
  • La presència baixista en PharmaMar és del 2,81%, el nivell més alt des que hi ha dades
bajistas

Els inversors baixistes, aquells que prenen posicions en un valor esperant les seves caigudes o per cobrir altres posicions llargues, s’han tornat a moure durant els últims quinze dies. Els curts pugen amb força en Telefónica i PharmaMar i també creixen en DIA, Técnicas, Gamesa i Inditex.

  • 43,87€
  • -1,57%

Segons l'última informació publicada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), entre el 22 de gener i el 2 febrer, els curts han augmentat la seva presència en diversos valors de la borsa espanyola. Per exemple, en Inditex han passat del 0,4% al 0,5% i és que la companyia fundada per Amancio Ortega acumula una caiguda del 5,77% en borsa.

Les posicions baixistes també han augmentat en tres pesos pesants de l'IBEX. Així, en Telefónica els 'curts' han passat del 0,4% fins a l’1,02%. El fons Bridgewater Associates és el que major presència té en la ‘teleco’, amb el 0,53% del capital de la companyia.

Aquest fons també ha entrat amb força en els dos bancs amb més pes del selectiu, que també han vist com augmentaven les posicions curtes. Tant en BBVA com en Banc Santander han passat del 0,2% fins al 0,53%.

El sector energètic està en el punt de mira dels baixistes. De fet, en aquests 15 dies, els 'curts' han augmentat les seves posicions en alguns valors. En el cas d'Enagás, els baixistes han pujat fins al 5,31% del seu capital social, un percentatge que és un màxim des que es publiquen dades. Les posicions curtes també estan en màxims en Iberdrola, ja que durant l'última quinzena hi han augmentat fins a l’1,24% i han tornat a aparèixer en Endesa amb el 0,2% de la seva presència des de novembre de 2017.

Les posicions baixistes també han pujat en PharmaMar fins a nivells mai vistos des que hi ha dades. Els curts en la farmacèutica són al 2,81%, després que fa dues setmanes haguessin baixat fins a l’1,1%. El valor va acabar malament el 2017 i ha començat malament el 2018. La companyia s'ha hagut d'enfrontar -amb els seus compostos Aplidin i Zepsyre- suposa, a més d'un cop dur per a la seva imatge i la seva credibilitat per l'incompliment clar de les expectatives, un potencial cop important per als comptes de l'empresa.

DIA és el valor amb més posicions de baixistes de la borsa. Segons les dades de la CNMV, els curts han augmentat fins al 16,31% a la distribuïdora. El fons Tiger Global és el que té major presència en DIA amb el 2,47% del capital, seguit per Marshall Wace, amb el 2,29%. També han augmentat en Siemens Gamesa fins als 5,5%.

contador