ep yacimiento de petroleo
Mohssen Assanimoghaddam/dpa - Archivo
87,11$
  • -0,18$
  • -0,21%

Bones perspectives sobre el preu del petroli per a aquest 2021. Durant els últims dies hi ha hagut una pujada generalitzada de les previsions que diverses empreses com Bank of America (BofA), Goldman Sachs o Morgan Stanley fan sobre l''or negre'. De fet, el cru s'ha guanyat el favor dels experts, que creuen ara que pot arribar a tocar els 70 dòlars al llarg de l'any.

"Els preus s'han avançat a les nostres expectatives", diuen els estrategs de matèries primeres del BofA, que han elevat la seva previsió sobre el preu mitjà del barril de tipus Brent, de referència a Europa, per a aquest any. Creuen que se situarà als 60 dòlars, enfront de l'anterior estimació de 50 dòlars. I afegeixen: "També creiem que els preus podrien pujar temporalment fins als 70 dòlars durant el segon trimestre de 2021".

A què es deu aquesta millora? Molt senzill. Bank of America diu que el canvi d'expectatives guarda molta relació amb la decisió de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP+), que va ampliar el seu acord de retallada de l'oferta fins al primer trimestre del l'any i va retirar 180 milions de barrils addicionals del mercat, "creant més capacitat de reserva". També al que ha passat a Texas, on les baixes temperatures que es registren durant els últims dies "haurien de reduir els inventaris mundials en 50 milions de barrils més, cosa que donaria suport encara més els preus".

Però aquesta empresa no ha estat l'única en elevar les seves previsions. També ho ha fet Goldman Sachs, que creu ara que la demanda mundial es recuperarà més ràpid que l'oferta i això impulsarà el preu del cru. En concret, el banc nord-americà ha elevat les seves estimacions per al Brent en 10 dòlars per al segon i el tercer trimestre de 2021, al·legant que la disminució dels inventaris previstos, l'augment dels costos marginals per reprendre l'activitat 'upstream' i les entrades especulatives donaran un nou impuls al preu.

Això porta a esperar que el barril de referència a Europa arribi als 70 dòlars durant el segon trimestre, enfront dels 60 dòlars que preveia anteriorment, i per al tercer trimestre l'eleva fins als 75 dòlars, enfront dels 65 previs. I també Morgan Stanley ha millorat la seva visió sobre el petroli.

Els seus experts esperen que els preus del cru Brent s'elevin fins als 70 dòlars per barril duranr el tercer trimestre pels "signes d'un mercat molt millorat", incloent-hi les perspectives d'un repunt de la demanda. Encara que tot dependrà del que passi durant la reunió de l'OPEP+ de la setmana que ve. "Atès que és probable que Rússia pressioni perquè es produeixi un altre augment de la producció, i que els altres també podrien estar desitjant-ho, podria ser una reunió intensa", opinen els experts d'Oanda.

ELS RISCOS PER AL PETROLI

Precisament, recorda BofA, la reunió dels productors d'aquí a uns dies suposa un important risc per al preu del petroli. I és que l'Aràbia Saudita pot tenir-ho difícil per persuadir la resta de membres que s'abstinguin de votar a favor d'augmentar la producció. També suposa un altre risc l'acord amb l'Iran. "El major risc a la baixa a curt termini per al cru pot provenir d'un nou acord nuclear amb l'Iran, ja que un nou acord podria aportar 2 milions de barrils diaris al mercat en poc temps", comenten.

No obstant això, també apunten que hi ha tres factors que, al seu parer, "haurien de seguir donant suport a la recuperació dels preus de l'energia". Es tracta de la millora dels fonaments de l'oferta/demanda de petroli, d'un estímul fiscal i monetari mundial sense precedents, i d'una posició exterior més forta de la Xina, el major importador de matèries primeres del món.

I què significa això per al petroli a mig termini? "Tot i les turbulències, projectem que el Brent arribarà a una mitjana de 50 a 70 dòlars per barril fins al 2026, i creiem que els preus podrien arribar als 100 dòlars per barril durant aquest període", conclou BofA.

Noticias relacionadas

contador