petroleocbfraking

Si el bitcoin és el clar protagonista d'aquests últims dies als mercats, el petroli, salvant les distàncies, no es queda enrere. El cru està vivint la seva ratxa de pujades més llarga des de 2019, i anota, de moment, set jornades consecutives de guanys, amb una revalorització del 10%.

Més enllà dels motius d'aquest bon comportament, el que preocupa a Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, són les conseqüències que es deriven del ral·li. En la seva opinió, aquesta escalada en el cru posa en risc la recuperació econòmica incipient, i aquest no és un temor petit precisament.

"Un no pot evitar que, malgrat tot aquest optimisme, el veritable 'elefant a l'habitació" és el que succeirà si els preus del petroli segueixen pujant al seu ritme actual", afirma. "Aquests preus més alts podrien actuar com un fre a la demanda dels consumidors, provocar la seva destrucció, i apagar qualsevol recuperació (econòmica) incipient", alerta.

Michael Hewson explica que l'economia mundial, tot i aquest moviment cap a un futur més 'verd', segueix impulsada en gran mesura pels combustibles fòssils, "cosa que significa que en algun moment aquest augment dels preus podria començar a causar la destrucció de la demanda si es deixa sense control", reitera. En aquest sentit, recorda que el sector dels viatges és un dels que es regeix per la demanda i és extremadament sensible a l'augment dels costos del combustible. "L'increment dels preus del petroli no és una bona notícia (per al sector), fins i tot sense el fet que 2021 probablement sigui un altre any de pèrdues, amb la majoria dels viatgers afrontant restriccions a l'hora de poder moure's", afegeix.

Així mateix, aquest expert considera que un altre dels riscos d'aquests preus més alts del cru és que la cohesió entre els membres de l'OPEP+ podria començar a trencar-se. "Alguns països podrien trencar files per augmentar la producció per tal d'aprofitar el moviment a l'alça", reconeix.

PER QUÈ PUJA TANT?

Els analistes expliquen que el petroli està pujant a aquest ritme per la combinació de les esperances que s'aprovi en breu el paquet d'estímuls d'1,9 mil milions de dòlars als Estats Units i la "lleu" preocupació per l'oferta. "Si el govern liderat per Biden accelera el programa de despesa, això hauria de desencadenar una major demanda d'energia durant els pròxims mesos", apunten.

Els inventaris de petroli nord-americans van caure a un mínim d'onze mesos la setmana passada, cosa que podria interpretar-se com un augment de la demanda. L'OPEP+, per la seva banda, ha mantingut sense canvis els seus plans de contenció de la producció.

El barril Brent està ja per sobre dels 61 dòlars, mentre que el West Texas frega aquest nivell. La "sòlida demanda" que s'observa als països emergents, la 'migdiada' dels productors de cru esquist i l'acord de subministrament vigent dels grans productors, són elements que impulsen la producció, assenyalen al respecte des de Julius Baer.

El consum de petroli a la Xina va tornar a nivells anteriors a la crisi fa ja alguns mesos, i la majoria de mercats emergents, tant Àsia com Amèrica del Sud, han seguit el seu exemple més recentment. Europa i Amèrica del Nord van a la saga a causa de l'escassa activitat, tant relacionada amb l'automòbil com amb els viatges aeris. No obstant això, Julius Baer creu que l'activitat es reactivarà també aquí i que "és poc probable" que l'oferta del cru "es posi al dia a temps, cosa que deixarà el mercat del petroli en tensió durant uns mesos".

Davant aquests vents de cua que s'observen actualment, que són més forts del que inicialment s'esperava, el banc suís ha elevat l'objectiu del preu del petroli a curt termini fins als 65 dòlars. Per mitjans d'any, creu, a més, que podria superar els 70 dòlars. "No obstant això, a llarg termini, som escèptics pel que fa a la persistència d'aquests preus, atès que la dinàmica de la demanda és en gran mesura cíclica i atès que es reactivarà el negoci de l'esquist, sense oblidar la pressió pel debilitament de la cohesió dels grans països petroliers", conclou.

contador