ep el presidente de rusia vladimir putin
-/Kremlin /dpa

El petroli s'enfonsa un 8% a aquestes hores (barril Brent: 45,95 dòlars; barril WT: 42,12 dòlars) pels rumors que Rússia ha dit 'no' a la retallada addicional d'1,5 milions de barrils diaris pactat per l'OPEP aquest dijous per fer front a la crisi del coronavirus. Moscou estaria d'acord amb prolongar les retallades actuals durant més temps, però no amb incrementar-les, informa Bloomberg. L'OPEP+ va pactar al desembre una retallada addicional de 500.000 barrils diaris de petroli a partir de gener, addicionals a la retallada de 1,2 milions de barrils al dia que va entrar en vigor al gener de 2019.

S'esperava que els estats no pertanyents a l'OPEP contribuissin amb 500.000 barrils al dia a la retallada acordada, segons han assenyalat els ministres de l'OPEP. No obstant això, Rússia i Kazakhstan, tots dos membres de l'OPEP+, sembla que no hi estan d'acord, augmentant el risc de col·lapse de la cooperació entre grans productors que ha apuntalat els preus del petroli des de 2016.

Els analistes esperaven que Moscou ratifiqués finalment la retallada de producció, donat el moment tan complicat en què es troba el petroli en particular, i els mercats en general, pel coronavirus. "Si Rússia diu 'no', tota la unió podria col·lapsar, i amb aquesta qualsevol nou acord bilateral comercial o d'inversió en curs, així com la influència estratègica que ha tingut Moscou fins ara sobre els acords de producció", expliquen els analistes de RBC.

"Hi haurà una ràfega de crides d'alt nivell entre Moscou, Riyadg i Abu Dhabi per a aconseguir l'acord", afegeixen.

Fins i tot amb una retallada profunda, Goldman Sachs creu que l'acord de l'OPEP+ no podrà evitar un superàvit en el mercat mundial del petroli durant el segon trimestre, o que els preus baixin seqüencialment en les pròximes setmanes. El banc manté el seu pronòstic del preu del Brent en 45 dòlars per barril a l'abril.

"En última instància, serà un rebot de la demanda, i no pas cap retallada de l'oferta, el catalitzador necessari per a un rebot sostenible dels preus", apunta el banc estatunidenc.

Noticias relacionadas

contador