• En canvi, els sectors de salud, electricitat i tecnologia cauen amb força
  • El peso mexicà cau prop del 9% davant del dòlar, l'euro i el ien
  • L'unça d'or s'avança a prop del 2%, mentre que el petroli cau de forma moderada
inversiones-640

Signe mixt a Wall Street després de la victòria de Donald Trump a les eleccions presidencials dels Estats Units. Els futurs americans han arribat a caure un 5% després que s'hagi confirmat la victòria del polèmic candidat, però hi ha sectors que estan pujant amb molta força, com els bancs, les farmacèutiques o els productes d'acer i compensen les pèrdues de sectors com la salut, elèctriques o tecnologia.

  • 39.431,51
  • -
  • 18.198,61
  • 0,21%
  • 5.697,79
  • -

Al mercat de divises, el peso mexicà es desploma al voltant del 9% contra el dòlar i l'euro, mentre el Banc de Mèxic s'ha reunit d'urgència per analitzar la situació. En l'encreuament euro/dòlar, després del desplom inicial, la divisa americana es dóna la volta i s'aprecia davant la moneda europea.

En les borses asiàtiques, el Nikkei japonès ha tancat amb la seva major caiguda des del 24 de juny, després del Brexit, en perdre un 5,36%. El ien es dispara un 2,6% respecte al dòlar, fins a 102,32, encara que durant la nit ha arribat a tocar el nivell de 101,15. Per la seva banda, el preu del petroli cau de forma moderada, mentre l''or negre' intenta reaccionar des de zones de suport importants.

A Europa, l'Ibex ha obert amb caigudes del 4%, però en aquests moments l'índex espanyol cau menys del 3%. El valor més a la baixa del selectiu és BBVA, que cau un 9% per la seva gran exposició a Mèxic. Només entre gener i setembre, el banc va generar un benefici de 1.441 milions d'euros a Mèxic, amb un increment de l'11,4% respecte a l'any anterior. Aquesta xifra suposa el 51% del resultat net total de 2.792 milions obtingut en aquest període.

Entre els actius guanyadors del dia, apareixen els considerats com a 'refugi' per als inversors, sobretot l'or i els bons. L'unça del metall preciós ha arribat a pujar un 3%, encara que ha moderat els seus avanços per sota del 2%. I els bons del Tresor americà a 10 anys cauen un 0,4%, mentre la seva rendibilitat puja fins a l'1,904%.

DISCURS DE TRUMP

La probabilitat de pujada dels tipus de interés al desembre (a EUA), seguida de dues pujades dt.́s en 2017, ha caído amb força

Només confirmar-se la seva victòria, Donald Trump ha donat un discurs conciliador, en el qual ha canviat totalment el to utilitzat en els últims mesos i que li ha permès convertir-se en el 45è president d'Estats Units. Trump ha promès que serà un president "per a tots", amb un discurs en el qual ha advocat per "reconstruir" el país i "renovar" el somni americà. Després de les seves paraules, els mercats han reduït les pèrdues.

Dominic Rossi, director mundial d'inversions en renda variable de Fidelity, comenta que "la probabilitat de pujada dels tipus de interés al desembre (als EUA), seguida de dues pujades dt.́s en 2017, ha caigut amb força". Aquest expert afegeix que "la política monetària (de la Fed) seguirá sent expansiva".

En aquest sentit, també serà important analitzar quin serà el futur de Janet Yellen al capdavant del banc central americà. Trump ja ha assenyalat que no considera a Yellen la persona més adequada per dirigir l'organisme, encara que el seu mandat no acaba fins a febrer de 2018.

Ángel Agudo, gestor de fons de Fidelity, assenyala que la "incertesa" que pot generar Trump amb les seves polítiques, pot beneficiar als "bons del Tresor dels EUA". Aquest expert també espera "a curt termini, majors fluctuacions del dólar nord-americà a causa de les incerteses que envolten a la política comercial".

I és que un altre dels grans temors del mercat és un augment del proteccionisme a Estats Units, que pot afectar sobretot al comerç mundial i a les economies dels països emergents. Trump ha defensat una renegociació del NAFTA, el tractat de Lliure Comerç entre EUA, Mèxic i Canadà. A més, també s'ha mostrat contrari al tractat de Lliure Comerç que negocien en aquests moments EUA i la Unió Europea (TTIP, per les seves sigles en anglès).

contador