bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol no ha aconseguit acabar la setmana en positiu malgrat haver tancat les dues últimes sessions amb pujades. Aquest divendres ha reconquistat els 9.000 punts.

L'IBEX-35 ha tancat la setmana amb una caiguda del 0,43%, encara que aquest divendres el saldo és positiu. En concret, l'índex ha acabat l'última sessió amb una alça del 0,81% i una cotització de 9.051 punts. Després d'uns dies marcats pel comportament canviant de la banca, l’impuls de Banco Santander d’aquest divendres ha estat clau per al selectiu.

I és que el banc, una de les naus capitanes de l'índex espanyol, ha impulsat el mercat i ha ajudat a la reconquesta dels 9.000 punts. I ho ha fet després que Ana Botín, presidenta de l'entitat, anunciés que Banco Santander millorarà el seu dividend per acció el 2016. En la junta d'accionistes Botín ha detallat que hi haurà una pujada del 5% de la retribució amb càrrec als resultats del 2016 i del 10% de la retribució en efectiu, al mateix temps que ha avançat la creació d'un consell assessor internacional amb experts en la transformació digital.

La presidenta de Banco Santander ha explicat que el dividend total pujaria a 21 cèntims d'euro per acció, dels quals 16,5 cèntims s'abonarien en efectiu i 4,5 cèntims es podrien triar entre accions o efectiu. En tancar la sessió, les accions de l'entitat pujaven un 0,90%, i la resta del sector bancari també cotitzava en terreny positiu, amb Banco Popular (+3,39%) i Caixabank (+2,27%) al capdavant.

Aquesta setmana, a més, la referència ha estat la reunió de la Reserva Federal nord-americana (Fed, per les sigles en anglès), que aquest dimecres va mantenir els tipus d'interès i va reduir de quatre a dues les alces previstes per a aquest 2016; a més, va projectar només dues pujades per al 2017. La decisió va provocar una pujada de l'euro en el seu encreuament contra el dòlar, encara que aquest divendres s'ha posat fi a la correccció de la divisa nord-americana fins al punt que l'euro, que aquest dijous va arribar a disparar-se per sobre d’1,13 dòlars, ha patit per conservar aquest nivell i finalment ha acabat perdent-lo. «La caiguda de l'euro per sota d'1,13 està donant una mica de força a les accions», ha comentat a Reuters Carlo Alberto de Casa, analista d’ActivTrades.

«L'ostracisme en què ha estat immers tota la setmana l'IBEX-35 ha tingut com a resultat que, després de no gaires variacions, el tancament d'aquest divendres se situa a menys de 100 punts de la cotització de fa set dies. Amb els inversors més pendents de vendre el que ja tenen comprat que de prendre posicions noves, és normal que el potencial alcista de la borsa sigui limitat», ha dit Rodrigo García, analista d’XTB.

DIVENDRES DE QUÀDRUPLE HORA BRUIXA

La pujada que ha experimentat l'IBEX aquest divendres es produeix enmig de la primera quàdruple hora bruixa de l'any. I és que, com explica l'analista tècnic de Bolsamanía José María Rodríguez, «vencen les opcions i els futurs sobre índexs i accions tant a Europa com a l'altre costat de l'Atlàntic, la qual cosa sol significar una jornada de forta volatilitat, o això és el que els agrada dir a gran part dels mitjans econòmics especialitzats».

A més, remarca que «és cert que hi ha venciments més volàtils que altres, però en general diria que el que els caracteritza és un increment més gran del volum de contractació i no tant la volatilitat. Volum que, d'altra banda, es comença a notar des de principis de setmana i que, a poc a poc, sol anar augmentant a mesura que s'aproxima el venciment».

MOODY'S MILLORARÀ LA QUALIFICACIÓ D'ABENGOA SI…

En l’àmbit empresarial, torna a destacar Abengoa, després que l'agència de qualificació creditícia Moody's hagi anunciat que millorarà la nota de la companyia si aconsegueix executar la proposta de reestructuració financera, que preveu una quitació de deute del 70%, i que precisament un dia abans la qualificadora va dir que, segons els seus criteris, seria «fallida».

D'altra banda, Polygon ha tornat a sol·licitar al Consell d'Administració de Realia, immobiliària controlada per Carlos Slim, que contracti un banc assessor independent i busqui compradors alternatius a l'empresari mexicà, ja que considera que el magnat «infravalora» la companyia amb l'OPA que ha llançat sobre l'empresa a 0,80 euros per acció. El fons d'inversió té instruments financers sobre un 9%, aproximadament, de Realia.

ANÀLISI TÈCNICA

César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, ha comentat que «durant la primera meitat de la setmana hem vist descensos comprensibles a l'IBEX-35 després de veure una revaloració propera al 20% des de mitjan mes de febrer. No obstant això, aquesta correcció entra dins de la normalitat després de veure la superació de la resistència clau de 8.900 punts la setmana passada».

Segons l'expert, «el selectiu està donant forma a un retorn temporal a aquest nivell de preus i creiem que en qualsevol moment podríem veure la tornada de les compres. Les perspectives tècniques de curt termini són bones, i podríem veure una continuació dels guanys fins al nivell de 9.540 punts, nivells on tenim el buit baixista de començaments d'any». I ressalta que, «per veure una complicació del seu aspecte tècnic en les properes sessions hauríem d'esperar que abandonés el suport de 8.663 punts».

contador