bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol ha trencat la ratxa de cinc sessions consecutives de pujades que arrossegava i aquest dilluns ha tancat en negatiu. En concret, l'IBEX-35 s'ha convertit en un dels pitjors d'Europa en caure un 1,01% fins als 9.140 punts. La resta de borses del Vell Continent han acabat amb pèrdues del 0,75% de mitjana.

Arabia Saudí ha confirmado que sacará a bolsa el 5% de su petrolera estatal, Saudí Aramco

Aquest dilluns la treva en la temporada de resultats no ha servit per insuflar confiança dels inversors, que han optat per les vendes durant la major part del dia. Després d'obrir pràcticament pla, l'IBEX ha aconseguit situar-se en terreny positiu encara que per poc temps, ja que no ha trigat a tornar als 'nombres vermells' i aquí ha romàs la resta de la jornada.


A falta de resultats empresarials i de referències macroeconòmiques d'importància, la jornada ha estat marcada pels importants moviments corporatius que s'han conegut. Així, cal destacar l'anunci de l'Aràbia Saudita, que traurà a borsa part de la seva petroliera estatal, Saudita Aramco, segons ha confirmat el príncep hereu Mohammed Bin Salman en una entrevista amb la televisió Al Arabiya. El propi príncep, número dos en la línia successòria, va assegurar ja al gener en una entrevista amb The Economist que el país es plantejava treure a borsa el 5% de la petroliera, i va afirmar sentir-se “entusiasmat” davant aquesta possibilitat.


Segons ha confirmat, la idea és fer una oferta pública de venda (OPV) del 5% de la petroliera, valorada segons MarketWatch pels analistes de la indústria petroliera en una forqueta que va des dels 2 bilions (milions de milions) de dòlars fins als 2,5 bilions. En euros, entre 1,8 i 2,25 bilions.


Així mateix, cal destacar que Gannett, l'editorial d'USA Today, ha llançat aquest dilluns una oferta de compra pel seu rival Tribune Publishing, que entre altres coses edita Los Angeles Times o Chicago Tribune. En concret, ha ofert 815 milions de dòlars, incloent l'assumpció del deute. L'oferta de Gannett és de 12,25 dòlars per acció, la qual cosa representa una prima de gairebé el 63% sobre el preu de tancament de divendres de les accions de Tribune en Borsa.


I QUÈ PASSA AMB ELS GRANS MAGATZEMS BHS?


Per la seva banda, els grans magatzems britànics BHS han entrat oficialment en concurs de creditors després que fracassés en l'últim minut l'acord que permetria que la firma fos rescatada. No obstant això, segons ha informat The Guardian, els administradors de l'empresa, la firma Duff & Phelps, mantindran les tendes obertes en un intent per tractar de trobar un comprador per a la cadena.


El col·lapse d'aquest detallista britànic, que dóna treball a unes 11.000 persones i té 88 anys de vida, és el major des de la desaparició de Woolworths el 2008. BHS no ha pogut aconseguir el finançament d'emergència que necessitava per pagar els salaris i les rendes, per la qual cosa la companyia ha explicat a través d'una carta, en la qual detalla que aquesta situació arriba en no haver pogut aconseguir un rescat, que els salaris de la plantilla d'aquest mes seran abonats pels administradors de la firma.


Segons ha explicat Connor Cambell, analista d’Spreadex, els rivals de BHS “s'han beneficiat en gran manera del seu col·lapse aquest dilluns”, ja siguin botigues en línia com ASOS i Boohoo o botigues de carrer tan reconegudes com Marks & Spencer i Sports Direct.


LA CAIGUDA DE LA BANCA


“Les mediocres operacions d'aquest dilluns han continuat aquesta tarda, després de l'obertura sense vida dels Estats Units, que ha fet molt poc per convèncer els inversors perquè canviïn el to”, ha dit Campbell. En tancar els mercats a Europa, el Dow Jones queia un 0,62% mentre que l’S&P 500 i el Nasdaq es deixaven un 0,58% i 0,54%, respectivament. L'expert ha parlat de l’“estat ombrívol” que tenen els mercats aquest dilluns, i ha posat l'accent en el fet que “els índexs de la zona euro no hagin pogut desfer-se de la seva tristesa” en cap moment del dia.


A Espanya, el pitjor sector ha estat la banca. L'IBEX-35 Bancs, que aglutina les entitats financeres de l'IBEX, ha caigut un 2,08% en la sessió. Els pitjors han estat Banco Sabadell (-3,22%), Bankia (-3,01%) i CaixaBank (-2,90%). Aquesta setmana desfilen per la temporada de resultats els grans, com ara Banco Santander, BBVA i el propi CaixaBank.


En l’àmbit empresarial, a més, cal destacar que Telepizza ja ha fixat en 7,75 euros per acció el preu al qual tornarà a cotitzar en Borsa dimecres que ve 27 d'abril. La firma torna al parquet gairebé deu anys després d'abandonar-la, l'any 2007. Aquest preu suposa valorar la companyia entorn dels de 800 milions d'euros.


ANÀLISI TÈCNICA


“I al sisè dia, l'IBEX-35 va descansar. Durant les cinc sessions de la setmana passada, l'IBEX-35 va aconseguir tancar en positiu, mentre que el començament d'aquesta ha estat a la baixa”, ha destacat José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania, que ha dit que “tècnicament aquí no ha passat absolutament res i menys encara si veiem les coses en perspectiva i ens adonem que tant l'IBEX-35 com la resta dels nostres veïns han pujat entorn del 10-11% en les últimes dues setmanes”.


Segons l'expert, “era qüestió de temps que el nostre selectiu es prengués un petit descans. Això no és incompatible amb el fet que la setmana passada, encara que per la mínima, el preu confirmés per sobre dels màxims de març”. I encara que “és cert que hem agraït un major filtre en la superació de resistències”, almenys, diu, “el nou màxim creixent està aquí i això ja no ens ho treu ningú”.


És per això que Rodríguez deia els últims dies/setmanes que “el nivell clau de debò està en els 9.545 punts, el buit a la baixa setmanal i mensual amb el qual comencem l'any”. “Per això estarem atents al tancament de la vela mensual aquesta setmana, ja que seria interessant que el nostre IBEX-35 aconseguís recuperar tot el que ha perdut des de començaments d'any”. I és que, ha remarcat, llevat de BBVA “es podria dir que els grans ‘blue xips’ com Telefónica, Banco Santander i Inditex, entre molts altres, continuen cotitzant per sota dels màxims que es van aconseguir el mes de març”.

contador