panico bolsas

Les borses han viscut una jornada de pànic amb una forta sagnia venedora que s'ha moderat quan la Xina ha fet marxa enrere i ha interromput el mecanisme que suspèn les borses en cas que es produeixi una caiguda de més del 7%, com ha passat aquest dijous.

L'onada de vendes ha portat l'IBEX-35 a perdre els 9.000 punts per primera vegada des del 2013, amb un mínim durant la sessió de 8.889,70 punts en els primers compassos de cotització, en què l'índex queia un 3,3%. El selectiu ha aconseguit alleujar part de les pèrdues i ha acabat tancant amb una caiguda de l'1,50% i una cotització de 9.059,30 punts, encara que en aquestes quatre primeres sessions del 2016 ja baixa un 5%.

Per la seva banda, les borses europees han seguit una tendència similar, i retrocedeixen un 1,5% de mitjana. A Wall Street hi ha el mateix to negatiu, amb descensos de prop de l’1% per al Dow Jones i l’S&P 500 i de l'1,2% al Nasdaq a l’hora del tancament dels parquets del Vell Continent.

La jornada ha estat marcada des de primera hora per la Xina, com és habitual últimament. Les dades macro publicades al gegant asiàtic aquests últims dies han estat decebedores, i fan tornar al mercat el pànic a una desacceleració de la seva economia i a una nova devaluació del iuan. Aquest dijous, el Shanghai Composite queia més d'un 7% per segona vegada aquesta setmana, la qual cosa ha portat les autoritats a aplicar la normativa «circuit breaker», per la qual la cotització se suspèn si les caigudes superen aquest nivell del 7%.

A mitja sessió d’Europa, l'Executiu xinès ha suspès temporalment aquesta regla, que impedeix la venda de grans paquets d'accions, juntament amb altres restriccions per als grans accionistes de les companyies cotitzades a Xangai. La decisió ha estat un alleujament per a les grans borses mundials, que han aconseguit esborrar part de les pèrdues.

«Tenim un començament de 2016 molt incòmode amb els mercats asiàtics», reconeix Mo Ji, economista en cap a l’Àsia d’Amundi, que considera que les autoritats xineses es replantejaran les seves polítiques després d'aquest inici d'any. «Creiem i esperem que la Xina preferirà ser un estabilitzador per als mercats mundials i un motor de creixement econòmic», afegeix.

INCERTESA POLÍTICA

Per si tot aquest còctel no fos suficient per a l'IBEX, a Espanya els inversors han de bregar amb la incertesa política. Mariano Rajoy, president en funcions del Govern, ha assegurat que intentarà la investidura, encara que no sembla que pugui tenir prou suports per aconseguir-ho. Per la seva banda, Pedro Sánchez proposa una «gran coalició» per governar amb les «forces progressistes» si Rajoy no aconsegueix ser president.

A Catalunya, més del mateix. La CUP continua rebutjant Artur Mas, encara que sí que donaria suport a Junts pel Sí si el candidat a presidir la Generalitat no fos l'actual president.

EL PETROLI REBOTA DES DE MÍNIMS DE 12 ANYS

L'altra gran preocupació dels inversors de renda variable és l'enfonsament dels preus del petroli després que l’Aràbia Saudita i l’Iran trenquessin relacions diplomàtiques el cap de setmana i es produís una escalada de tensió entre les dues principals economies de l'Orient Mitjà i dos dels socis més importants de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP).

La disputa entre tots dos països allunya la possibilitat que el càrtel dugui a terme una acció coordinada per eliminar un excés d'oferta que ha estimat en una quantitat de fins a dos milions de barrils diaris. De fet, l’Aràbia Saudita va anunciar una rebaixa dels preus de les exportacions de cru a Europa per eliminar una eventual competència iraniana si s'aixequen les sancions internacionals. Aquest dijous, el barril Brent ha arribat a caure fins a un mínim de 12 anys de 32,16 dòlars, encara que ha rebotat i cap a les 17.30 hores cotitza pla, per sobre de 34 dòlars.

EMPRESES

Entre les vendes generalitzades a les borses, les constructores han estat les més malparades del selectiu espanyol. L'índex IBEX-35 Construcció baixa un 2,3%, i Sacyr lidera les caigudes amb pèrdues del 5,77%. Per la seva banda, OHL retrocedeix un 5,12%.

Al costat positiu, dos valors eviten els descensos, amb guanys de l'1,02% per a Endesa i del 0,73% per a FCC.

Gamesa ven un parc de 24 MW a Polònia. El títol cau un 0,41%.

Fora d’Espanya destaquen les vendes a les principals tecnològiques nord-americanes, amb descensos de prop del 2% per a Apple, Alphabet, Facebook o Twitter.

Abengoa s’enfonsa un 7% al mercat continu. Els empleats es reuniran divendres amb la direcció.

ECONOMIA

A la zona euro, les vendes detallistes del mes de novembre baixen un 0,3%, mentre que s'esperava un repunt del 0,2%. D’altra banda, la taxa d'atur baixa del 10,6% al 10,5%, en comparació de la pujada esperada fins al 10,7%. Finalment, la confiança del consumidor va caure 5,7 punts al desembre i la confiança econòmica es va situar en 106,8 punts, en línia amb el que s'esperava.

Als Estats Units, les sol·licituds inicials d'atur baixen de 287.000 a 277.000, i se situen lleugerament per sobre de les 275.000 esperades. Les sol·licituds contínues pugen lleugerament per sobre del previst.

ANÀLISI TÈCNICA

«Nous descensos de l'1,50% a l'IBEX-35, que durant bona part de la sessió ha estat cotitzant per sota dels 9.000 punts per primera vegada des de mitjan 2013», resumeix César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.

«A curt termini, és probable que vegem una reacció alcista d'unes quantes sessions que buscarà cobrir el buit baixista que ha deixat l’índex aquest dijous en el nivell de 9.200 punts», afegeix l'expert.

No obstant això, adverteix, «no hem d’oblidar que la tendència és clarament baixista i que el més normal és que acabem veient uns descensos fins al nivell de 8.600 punts. Per veure un senyal de fortalesa, el selectiu hauria de pujar més d'un 7% i superar la resistència de 9.724 punts».

contador