bolsa madrid ibex

Les borses europees registren una nova sessió de caigudes. Amb Wall Street tancat per festiu, la banca ha arrossegat les borses del Vell Continent cap a les pèrdues en l'inici d'una setmana en la qual hi haurà una nova reunió del Banc Central Europeu.

En tancar la sessió, l'IBEX-35 cau un 0,87%, fins a 8.469,30 punts. Per la seva banda, la resta de borses europees perden al voltant del 0,4% de mitjana en una jornada en què la banca ha estat el sector més castigat del continent.

La notícia d’aquest cap de setmana que el Banc Central Europeu (BCE) està interrogant una sèrie de bancs de la zona euro sobre els alts nivells de morositat ha pesat sobre el sector en la sessió d'aquest dilluns. Això passa mentre l'organisme que presideix Mario Draghi està intensificant els seus esforços per bregar amb la muntanya de deute fallit de la regió i dies abans que el banc central celebri la seva reunió, programada per a dijous.

«La incertesa al mercat, tant si és a Europa com en qualsevol altre lloc, està fent que els bancs pateixin», indica Mark Foulds, analista d’ETX Capital, en declaracions a Reuters. «La reunió del BCE d'aquesta setmana podria fer èmfasi en el fet que el banc central té algunes opcions disponibles. Dubtem que això sigui suficient per frenar la pressió a la baixa a mitjà termini», apunten els experts d’RBC en una nota.

Els analistes de Bankinter assenyalen que «no hi ha motius perquè aquesta setmana sigui millor que la passada», en què l'IBEX-35 va baixar un 4,11%. «Aquesta és la mala notícia. La bona, que el mercat està a punt de capitular i no val la pena vendre a aquests nivells… tret que les caigudes de la borsa acabin afectant la confiança, el consum, l'ocupació i el mateix cicle. Però encara no hi hem arribat. Donem-nos fins a finals de gener per decidir», indiquen aquests experts.

A l'entitat consideren que «la situació no pot canviar cap a millor tret que es compleixin dues condicions de curt termini». La primera és l’«estabilització del mercat xinès»: «Va més lent i és més insegur del que esperàvem, però hauria d'anar aterrant a poc a poc». La segona és l’«estabilització del petroli»: «La caiguda per sota de la frontera psicològica dels 30 dòlars està fent molt mal al mercat en termes de confiança».

Aquests analistes adverteixen que «les borses no aconseguiran arrencar fins ben avançat el gener», encara que no esperaven «un inici tan dolent» per al 2016. En les dues primeres setmanes de cotització, l'IBEX-35 va baixar gairebé un 10,5%, una caiguda que els analistes atribueixen a la «coincidència d'una sèrie de factors adversos», com són «la Xina, el petroli, la Fed (que es podria estar equivocant), l’escassa visibilitat dels beneficis empresarials i certs esdeveniments anòmals (investigació sobre Renault, política espanyola)».

EL PETROLI TOCA ELS 28 DÒLARS

El petroli està vivint un nou retrocés en la sessió d'aquest dilluns, en la qual el Brent, de referència a Europa, ha arribat fins i tot a perdre la barrera dels 28 dòlars per barril. «La caiguda per sota de la frontera psicològica dels 30 dòlars està fent molt mal al mercat en termes de confiança», apunten els analistes de Bankinter.

Aquests experts adverteixen que, «després de l'aixecament de les sancions a l’Iran, podria retrocedir fins al voltant dels 20 dòlars (amb zero actuació per part de l'OPEP i demanda final fluixa), punt en què segurament tindria lloc la capitulació, de manera que aquesta variable encara pot fer més mal al mercat».

A l’hora del tancament de les borses europees, el Brent cau un 1,14%, fins a 28,61 dòlars per barril. Per la seva banda, el West Texas, de referència als Estats Units, cau un 1,70%, fins a 28,92 dòlars per barril.

ECONOMIA

Si fa amb prou feines deu dies Goldman Sachs advertia que la incertesa política pot afectar la confiança d'empreses i consumidors, i també les perspectives econòmiques d'Espanya, en aquest cas els experts de Bank of America Merrill Lynch opinen que la manca de consens polític pot provocar «xocs» econòmics a mitjà termini. En l'informe setmanal «Europe Economic Weekly», els analistes del banc d'inversió nord-americà afirmen que la «complicada» situació política és un dels temes de més interès de la zona euro.

EMPRESES

Els accionistes de Volkswagen presentaran una demanda contra la companyia per la forta caiguda que han patit els títols del grup des que va esclatar l'escàndol per la manipulació de les emissions de gasos contaminants.

Banco Santander ha tancat la sessió amb una caiguda de l'1,25% i una cotització de 3,94 euros. L'entitat càntabra perd així el nivell de 4 euros per acció i baixa més d'un 40% des dels màxims del 2015.

Telefónica està interessada a comprar el negoci de televisió per satèl·lit i cable d’AT&T al Brasil, Colòmbia, Veneçuela, l’Argentina i altres països de la regió. Aquest negoci procedeix de la compra efectuada per AT&T el 2015, quan va adquirir DirecTV. En total, Telefónica afegiria uns 19 milions de clients a la seva base de subscriptors i augmentaria la seva capacitat per oferir paquets convergents de TV, Internet fix i mòbil i telefonia.

ANÀLISI TÈCNICA

«Per enèsima vegada, el selectiu espanyol baixa bastant més que el conjunt de les places europees, si bé és cert que la borsa del nostre veí transalpí (FTSE MIB) cau al voltant del 2%», assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. Aquest expert considera que la sessió d'aquest dilluns «ha estat una mica més tranquil·la i amb menys volum que en dies anteriors, però això és degut ni més ni menys que a la festivitat a l'altre costat de l'Atlàntic (Luther King)».

Després del moviment d'aquesta jornada, «tècnicament tot continua igual, no ha canviat res respecte al que havíem comentat dies enrere». «És cert que a molt curt termini podríem veure un rebot fruit de la “sobrevenda” extrema (s’han produït baixades de l’11% en només 11 sessions), però això no canviaria gens ni mica la impecable tendència a la baixa dels últims mesos», apunta aquest expert.

En aquest entorn, Rodríguez crida l'atenció sobre el sector financer: «Si ens fixem en molts dels bancs espanyols, podem adonar-nos que les properes zones de suport encara queden bastant lluny; fins i tot l'índex sectorial de bancs europeu (SX7E) cotitza a un 8% del suport més immediat, el que presenta en els 100 punts».

Pel que fa a l'IBEX-35, «estarem atents a la zona de 8.000-8.200 punts, referència que es correspon amb un ajust/retrocés del 61,8-66% de l'últim gran impuls alcista, el que va portar l’índex des de la zona de 5.900 punts fins als 11.800 punts del mes d'abril passat». «I si no estem veient una nova fuetada a la baixa addicional és perquè, de moment, el Dax i l’S&P 500 continuen respectant el suport que presenten en els mínims del mes d'agost».

contador